Mogelijkheid tot `shoppen` voor nabestaanden

Nabestaanden krijgen de mogelijkheid om hun nabestaandenpensioen onder te brengen bij een andere pensioenuitvoerder, het zogeheten shoppen. Het gaat om nabestaanden die een pensioenovereenkomst hebben die voorziet in uitkering van een aan te wenden kapitaal. Nu kunnen zij dit kapitaal alleen omzetten in uitkering bij de eigen pensioenuitvoerder. Het shoppen wordt mogelijk voor nabestaanden die in de toekomst een nabestaandenpensioen inkopen, maar ook voor nabestaanden van wie de partner is overleden en die nog geen nabestaandenpensioen hebben ingekocht.

Op grond van een wetsvoorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat nu bij de in de Tweede Kamer in behandeling is, zullen pensioenfondsen bevoegd worden en verzekeraars verplicht zijn mee te werken aan een verzoek van een nabestaande tot shoppen. De mogelijkheid tot shoppen voor nabestaanden ontbrak in de Pensioenwet in tegenstelling tot de oude Pensioen- en spaarfondsenwet. Het wetsvoorstel van minister Donner neemt deze onbedoelde beperking weg. Hij komt hiermee tegemoet aan voorstellen van het Tweede Kamerlid Blok van de VVD.

Het voorstel krijgt een terugwerkende kracht tot de datum van stemming van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer zal binnenkort stemmen over het wetsvoorstel. Daarna zal de Eerste Kamer het voorstel behandelen.