Veiligheidshuizen bewijzen waarde in aanpak overlast en criminaliteit

Veiligheidshuizen blijken de samenwerking tussen de verschillende partners die zich richten op de veiligheid en zorg op lokaal niveau sterk te verbeteren. Met name het casusoverleg, waarin op het niveau van een individu wordt vastgesteld welke interventie noodzakelijk is, blijkt goed te werken. Door alle partners bij elkaar te plaatsen is er meer informatie bekend over de persoon die overlast veroorzaakt of crimineel gedrag vertoont en is een persoonsgerichte aanpak mogelijk.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de evaluatie “Justitie in de Buurt nieuwe stijl’ die door minister Hirsch Ballin naar de Tweede Kamer is verzonden. Hirsch Ballin schrijft in de brief dat de veiligheidshuizen een duidelijke plek hebben gekregen in de bestrijding van overlast en het verminderen van criminaliteit.

Het kabinet wil nog dit jaar een landelijke dekking van veiligheidshuizen. In deze instellingen, (voorheen Justitie in de Buurtkantoren) werken organisaties als de politie, openbaar ministerie, jeugdzorg, raad van de kinderbescherming, de reclassering, de GGZ en de gemeente samen. Deze organisaties bespreken regelmatig actuele casussen om vast te stellen welke maatregelen nodig zijn. Dat kan een gewenste strafrechtelijke reactie zijn, maar ook opvoedingsondersteuning voor het gezin of een reclasseringstraject. Er zijn inmiddels 29 veiligheidshuizen in Nederland, vandaag volgt in Nijmegen de opening van het dertigste veiligheidshuis.