Geen indexering kinderbijslag per 1 juli 2009

De ministerraad heeft vandaag besloten af te zien van de halfjaarlijkse aanpassing van de kinderbijslag aan de ontwikkeling van het algemene prijsniveau. Dit besluit is mede genomen vanwege de financiële maatregelen van het kabinet om de gevolgen van de economische crisis te bestrijden.

Besloten is nu dat de bedragen per 1 juli 2009 gelijk blijven aan die van 1 januari 2009. Dit
levert in 2009 5 miljoen euro op en vanaf 2010 structureel jaarlijks 18 miljoen euro. Met deze ingreep gaat minister Rouvoet overschrijdingen op zijn begroting bij de uitvoering van de regelingen voor kinderen tegen. In de Voorjaarsnota (mei 2009) worden hiervoor nog extra maatregelen opgenomen.

Bij het berekenen van het effect van deze maatregel is gebruikgemaakt van een raming van het Centraal Planbureau (CPB) van de prijsindex van april (0,54%). De financiële gevolgen voor de gezinnen zijn daardoor beperkt. De verhoging zou bij indexering gemiddeld 1,30 euro per kind per kwartaal zijn geweest.

Kinderbijslag

Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van het kind en onafhankelijk van het inkomen van de ouders. Het wordt achteraf per kwartaal betaald. Kinderbijslagbedragen worden in principe jaarlijks op 1 januari en 1 juli geïndexeerd.