Wetsvoorstel veiligheidsregio’s door Tweede Kamer

hulpdiensten

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel veiligheidsregio’s aanvaard. De wet regelt de instelling van 25 veiligheidsregio’s. Politie, brandweer en ambulancezorg werken hierdoor in hetzelfde gebied, met dezelfde regiogrenzen. Hierdoor gaat vooral in de crisisbeheersing en rampenbestrijding de bestuurlijke en operationele slagkracht omhoog. Daarnaast regelt het wetsvoorstel de organisatie van de brandweerzorg, de geneeskundige hulpverlening en de organisatie van rampen- en crisisbeheersing. Nadere kwaliteitseisen komen in aparte besluiten. De wet Veiligheidsregio’s zal de Brandweerwet 1985, de Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (Wghor) en de Wet rampen en zware ongevallen (Wrzo) vervangen.

Tijdens een ramp of crisis die meer dan één gemeente tegelijk treft, krijgt de voorzitter van de veiligheidsregio het opperbevel over de hulpverleningsdiensten en de bevoegdheid om knopen door te hakken in de regionale besluitvorming. De voorzitter van de veiligheidsregio is de burgemeester in een regio die ook de korpsbeheerder van de regiopolitie is. De commissaris van de Koningin kan tijdens zo'n ramp aanwijzingen geven aan de veiligheidsregio; niet in zijn of haar functie van provinciaal bestuurder, maar als vertegenwoordiger van het rijk onder verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In de voorbereiding op rampen en crises kunnen de commissarissen van de Koningin namens de minister aanwijzingen geven aan de veiligheidsregio's als uit het toezicht door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid blijkt dat een regio onvoldoende is voorbereid op een ramp.

Kamerleden gaven verschillende kwalificaties aan het wetsvoorstel. Schinkelshoek (CDA) zei dat het wetsvoorstel “de overheid in staat stelt om een van haar kerntaken, veiligheid voor de burger bij rampen en crises, goed en doeltreffend uit te voeren”. Van Raak (SP) vond het “een lekkere kluif. Volgens mij hebben wij een wet waarmee de mensen die ons land veiliger moeten maken, die ons moeten helpen wanneer er een ramp plaatsvindt, hun werk beter kunnen doen.” Mevrouw Griffith (VVD) complimenteerde “de burgemeesters, de GHOR, de GGD, de brandweer en andere hulpdiensten die op dit moment hard werken aan de veiligheidsregio’s.” Hemelaar (GroenLinks) noemde het “een belangrijk en goed wetsvoorstel.” Mevrouw Timmer (PvdA) toonde zich “blij” met het wetsvoorstel. Anker (ChristenUnie) was op onderdelen kritisch, maar zei ook dat “dit een goed handvat kan zijn in de bestrijding van rampen en crises.” Van der Staaij (SGP) noemde integraliteit en multidisciplinaire aanpak de sleutelwoorden uit het voorstel. Alleen PVV’er Brinkman wilde een geheel andere wet, met maar vijf veiligheidsregio’s en rechtstreeks gekozen regiobestuurders en politiechefs. Dat voorstel kreeg buiten de PVV geen steun.

Het wetsvoorstel veiligheidsregio’s gaat nu naar de Eerste Kamer.