Koningin geeft startsein voor Tweede Maasvlakte

Hans Smits: Het is een mooi project. Het kost natuurlijk wel heel veel geld. Maar desalniettemin, als je kijkt wat wij hier met die Maasvlakte 2 willen bijdragen extra aan onze economie, werkgelegenheid, maar ook aan de Europese economie, dan zou je kunnen zeggen dat dit project binnen enkele tientallen jaren zich meer dan terugverdient. De kustlijn verschuift bijna drie en een halve kilometer naar het westen toe. Dus we zullen straks alle landkaarten, de Bosatlas, opnieuw moeten tekenen, want er komt echt duizend hectare netto land bij.

Ronald Paul: Alle VIP-gasten kwamen aan en die mochten van schoeisel wisselen. Dus we hadden op een gegeven moment al onze 300 gasten staan op laarzen en het was natuurlijk ook ontzettend leuk dat de Koningin uiteindelijk ook daar in die bak kwam staan op laarzen, op dezelfde manier, en daarmee de officiele handeling heeft verricht voor de naamgeving van de havens.

Hans Smits: Het verwondert natuurlijk niet dat juist onze Majesteit, daar waar je praat over land erbij in relatie tot economie, buitengewoon geinteresseerd is. In al die gesprekken die ik met haar heb gehad de afgelopen jaren bleek dat. Maar ook dat zij duurzaamheid zo belangrijk vindt en dat bleek ook weer bij het verzoek van vandaag. Het is hartverwarmend, de steun die je dan van haar mag ondervinden.

Ronald Paul: We hebben ruim drie kwartier met Hare Majesteit door FutureLand heengelopen en ik heb daar diverse personen die heel intensief aan dat project hebben gewerkt aan Majesteit voorgesteld en de Majesteit was ontzettend enthousiast en heeft heel veel vragen gesteld en was uitermate geinteresseerd in het project en was ook heel goed op de hoogte van het project en dan blijkt drie kwartier om te vliegen. En wat ik begrijp van iedereen waren zowel degenen die zijn voorgesteld aan Majesteit als de Majesteit zelf uitermate enthousiast over het centrum.

Minister Eurlings: Wat leuk is in dit FutureLand is dat je een blik in de toekomst krijgt: hoe gaat het hier uit zien als dadelijk in 2013 die Maasvlakte zijn eerste grote vorm heeft aangenomen en de eerste schepen komen en het leuke is dat het helemaal niet moeilijk is. Het is met al die moderne audiovisuele hulpmiddelen heel gemakkelijk te zien hoe het gaat worden. Dus ik zou zeggen: iedere Nederlander die een keer een dag over heeft kom hier naartoe, kom het zelf zien, het is geweldig interessant. En ik denk dat als je hier bent dat je trots op Nederland wordt. Dat gaat heel automatisch, maar dan in de goede zin van het woord: echt trots op wat ons land ook vandaag in 2009 weer op de mat zet. Ik denk dat het echt heel erg groots is wat hier gaat gebeuren.