18 miljoen voor méér talent onder leraren

Lerarenopleidingen en scholen worden gestimuleerd om het talent van bestaande en nieuwe leraren te bevorderen.

Het gaat om scholen uit het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Dit heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt vandaag bekend gemaakt. "Dit is een impuls voor lerarenopleidingen en scholen die de kans willen aangrijpen om het talent onder studenten van de lerarenopleidingen en docenten verder te versterken", aldus de staatssecretaris. Voor deze tijdelijke regeling is 18 miljoen euro beschikbaar.

De regeling is bedoeld voor samenwerkingsverbanden waarin tenminste één school en één lerarenopleiding deelnemen. Staatssecretaris Van Bijsterveldt ondersteunt met name initiatieven die ook voor andere lerarenopleidingen en scholen praktijkkennis opleveren om het talent te bevorderen. Een onafhankelijk adviescommissie zal de projectvoorstellen beoordelen en de staatssecretaris daarover adviseren. De projectvoorstellen moeten voor 8 juni 2009 zijn ingediend.

Vooruitlopend op deze stimuleringsregeling ondersteunde Van Bijsterveldt eind 2008 het project "Utrechtse Meesterdocent". In dit opleidingstraject zijn 300 vmbo-leraren gestart om hun vaardigheid in taal, rekenen en burgerschap weer naar het juiste niveau te brengen. Ook hierin vindt intensieve samenwerking plaats tussen de vmbo-scholen en lerarenopleidingen. "De beste initiatieven ontstaan op de scholen en opleidingen zelf. Daar is het "Utrechtse Meesterdocent" een goed voorbeeld van", aldus de staatssecretaris.

De stimuleringsregeling is afkomstig uit de kwaliteitsagenda Krachtig Meesterschap. In deze agenda staan versterking van de kwaliteit van de lerarenopleidingen en het aantrekken van meer academici in het onderwijs centraal. In totaal stelt Van Bijsterveldt ruim 100 miljoen euro beschikbaar voor Krachtig Meesterschap.