Museummedaille voor Jan Maarten Boll

Jan Maarten Boll heeft vanmiddag bij zijn afscheid als voorzitter van de Vereniging Rembrandt uit handen van minister Plasterk de Museummedaille gekregen.

De 66-jarige Boll kreeg de koninklijke onderscheiding voor de prominente rol die hij de afgelopen kwarteeuw speelde bij het verwerven van kunststukken voor de Nederlandse musea.

Onder de stukken die met zijn medewerking werden aangekocht waren Rembrandts 'Portret van een Oude Man', 'Ludwig II' van Anselm Kiefer en 'Portret van een Man' en 'Portret van een vrouw' van Rubens. Zijn meest in het oog springende aankoop was wel 'Victory Boogie Woogie', dat in 1998 werd aangeschaft door de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, waarvan hij eveneens voorzitter is.

Boll maakte zich in zijn vrije tijd verdienstelijk voor de musea, naast zijn werk bij de Raad van State. Samen met zijn echtgenote, Pauline Kruseman deed hij als privépersoon ook een aantal belangrijke schenkingen aan musea: het Teylers Museum ontving 22 tekeningen en het Rijksmuseum en het Museum Boijmans van Beuningen kregen beiden een collage van Kurt Schwitters.

De Museummedaille werd in 1816 in het leven geroepen door Koning Willem I, als blijk van erkentelijkheid voor personen die belangrijke schenkingen deden ten behoeve van de wetenschaps- en kunstverzamelingen van de koning. Sindsdien is de medaille ruim honderd keer uitgereikt. Tegenwoordig gebeurt dat bij gelegenheden van uitzonderlijk museaal belang, aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de collecties van Nederlandse musea.