Nieuwe hoogspanningsverbinding van Borssele naar West-Brabant

De ministeries van Economische Zaken (EZ), Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, werken samen aan een nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbinding van 380.000 Volt door Zeeland en West-Brabant.

De ministeries van Economische Zaken (EZ), Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, werken samen aan een nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbinding van 380.000 Volt door Zeeland en West-Brabant.

Eindpunt tussen Geertruidenberg en Tilburg

Deze nieuwe 380kV-hoogspanningsverbinding (elektriciteitssnelweg) is nodig omdat het huidige transportnetwerk vol is met de komst van de Sloecentrale. De verbinding begint in Borssele en eindigt in West-Brabant. Naar het precieze eindpunt wordt nog onderzoek gedaan, maar dit zal ergens tussen Geertruidenberg en Tilburg liggen. De naam van deze nieuwe verbinding is Zuid-West 380 kV. De nieuwe verbinding is circa 120 kilometer lang en moet eind 2014 operationeel zijn. Zuid-West 380 kV maakt onderdeel uit van een pakket aan uitbreidingen van het hoogspanningsnet om ook op de lange termijn te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar transportcapaciteit.

Inspraak binnenkort mogelijk

De plek van de nieuwe verbinding in het landschap is nog niet bekend. Op dit moment is een ruim zoekgebied gedefinieerd. Mogelijke tracés worden de komende tijd in een uitgebreide procedure onderzocht op effecten. De eerste stap in deze procedure is het opstellen van het document startnotitie waarin het voorstel staat over de alternatieven van de verbinding die zullen worden onderzocht binnen het zoekgebied en de manier waarop het milieuonderzoek zal worden uitgevoerd. De startnotitie wordt op 22 mei gepubliceerd. Iedereen kan vanaf dat moment tot 2 juli zijn zienswijze op deze startnotitie kenbaar maken.

Informatieavonden eind mei/begin juni voor iedereen toegankelijk

Om de bewoners van Zeeland en West-Brabant te informeren over het project Zuid-West 380 kV en een zorgvuldige procedure inspraak te bevorderen worden vier informatieavonden georganiseerd:

  • dinsdag 26 mei - De Vroone, C.D. Verkeekestraat 74 te Kapelle
  • donderdag 28 mei - Vergadercentrum / Oude Raadhuis, Markt 1 te Etten-Leur
  • dinsdag 2 juni - Stadsschouwburg De Maagd, Grote Markt 32 te Bergen op Zoom
  • donderdag 11 juni - De Cammeleur, Hoge Ham 162 te Dongen

De informatieavonden zijn van 19.00 tot 21.00 uur. Tijdens deze avonden zijn vertegenwoordigers van netbeheerder TenneT en van de ministeries van EZ en VROM aanwezig om het project toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Nut en noodzaak

Het elektriciteitsverbruik in Nederland maar ook over de grenzen groeit. Daarom zijn extra centrales nodig. De kustlocaties in Nederland zijn in trek voor de bouw van nieuwe centrales vanwege de aanvoer van energiebronnen (gas, steenkool, wind etc.) en de aanwezigheid van koelwater. De opgewekte elektriciteit moet daar heen waar het wordt verbruikt. Dat is voor centrales in Zeeland met name in het Westen en Midden van het land. De bestaande hoogspanningsverbinding vanuit Borssele is met de komst van de Sloecentrale vol. Onderhoud aan die verbinding is niet mogelijk zonder dat de leveringszekerheid van elektriciteit in het geding komt. De hoogspanningsverbinding vanuit Borssele voldoet daarmee niet aan de wettelijke eisen die worden gesteld aan hoogspanningsverbindingen. Een nieuwe hoogspanningsverbinding is dan ook nodig.

Op dit moment zijn er tussen Borssele en West-Brabant twee hoogspanningsverbindingen. De 380 kilovolt verbinding van Borssele via Kreekrak naar Geertruidenberg en de 150 kilovolt verbinding van Borssele via Goes en Woensdrecht naar Geertruidenberg. Hoe de nieuwe hoogspanningsverbinding gaat lopen is nog niet bekend,maar een van de mogelijkheden is om deze te combineren met de bestaande verbindingen.

Voor dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. De regie voor de nieuwe verbinding is in handen van de ministeries van EZ en VROM. EZ en VROM treden op als bevoegd gezag en zijn verantwoordelijk voor het besluitvormingsproces waaronder het rijksinpassingsplan. Hierin wordt het exacte tracé van de 380 kV hoogspanningsverbinding vastgelegd. TenneT is verantwoordelijk voor het landelijk hoogspanningsnet en legt de hoogspanningverbinding aan.

Meer informatie over de nieuwe hoogspanningsverbinding en de procedures vindt u op de speciale projectwebsite http://www.zuid-west380kv.nl/.

Bijlagen:

Zoekgebied West

Zoekgebied Oost

Netkaart 2009