Aanleg Sluiskiltunnel kan definitief starten

Vandaag is de aanleg van de tunnel door de Provincie Zeeland bij Sluiskil een stap dichterbij gekomen. Minister Bos van Financiën en minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat ondertekenden vandaag namens de Staat de verkoopovereenkomst waarbij een belang van 95,4% in N.V. Westerscheldetunnel wordt overgedragen aan de Provincie Zeeland. De Provincie wordt eigenaar van de Westerscheldetunnel en kan met de tolinkomsten van deze tunnel een deel van de aanleg van de Sluiskiltunnel bekostigen. Minister Eurlings ondertekende met de Provincie eveneens een overeenkomst voor een bijdrage van euro 137,5 miljoen voor medefinanciering van de Sluiskiltunnel.

Minister Eurlings noemde de Sluiskiltunnel een uitstekend voorbeeld van een project waar hij graag samen met de regio de schouders onder zet: “U weet dat ik met de aanleg van wegen, bruggen en tunnels graag de vaart erin hou en hier is zeker sprake van een win-win situatie”.

Met de realisatie van een tunnel bij Sluiskil pakt de Provincie Zeeland een van de grootste knelpunten in de infrastructuur in Zeeland aan. De huidige brug over het kanaal Terneuzen-Gent staat vaak en lang open. Daardoor is sprake van onbetrouwbare reistijden, wachtrijen bij de brug, ongewenst sluipverkeer en economische schade. Voor Zeeland betekent dit een forse injectie in de Zeeuwse economie, mobiliteit en leefbaarheid. De start van de aanleg is gepland in 2011 en de openstelling van de tunnel is voorzien eind 2014.