Minister Verburg en Chileense minister van Landbouw tekenen voor meer samenwerking op landbouwgebied

Nederland en Chili gaan intensiever samenwerken op het gebied van wetenschap, handel en de ontwikkeling van landbouw, veehouderij en voedselproductie.

Dit hebben minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Chileense minister van Landbouw Marigen Hornkohl vastgelegd in een Memorandum of Understanding.

Memorandum of Understanding

Zij zetten hun handtekeningen tijdens een werkbezoek aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum dat zij samen met Hare Majesteit de Koningin, Hare Koninklijke Hoogheid prinses Máxima en de Chileense president Michelle Bachelet aflegden. Het werkbezoek vond plaats in het kader van het Chileense staatsbezoek aan Nederland deze week.

Activiteiten die beide landen gaan ontplooien zijn onder meer het stimuleren van uitwisseling van kennis op het gebied van landbouwproductie inclusief bloemen en tuinbouwproducten, het ondersteunen van gezamenlijke programma's voor handelspromotie, het aanmoedigen van bedrijfscontacten tussen Nederland en Chili. Ook de uitwisseling van informatie op fytosanitair en veterinair gebied en op het gebied van voedselveiligheid, en de uitwisseling van informatie op het gebied van plattelandsontwikkeling, visserij en landbouw behoren tot de samenwerkingsactiviteiten.

Bilaterale handelsrelatie op het gebied van landbouw

Chili is een belangrijke handelspartner voor Nederland op het gebied van landbouwproducten. Het Zuid-Amerikaanse land is een groot leverancier van hoogwaardige landbouwproducten. De Nederlandse export naar Chili is bescheiden. Het belangrijkste exportproduct van Chili is koper, maar Chili wil niet afhankelijk zijn van de grillige prijzen van koper op de wereldmarkt en ontwikkelt daarom een afzet van zeer diverse landbouwproducten als buffer voor de grillige prijzen.

Export van landbouwproducten van Chili naar de EU bedroeg in 2007 1,8 miljard dollar (waarvan ca. 1/3 deel naar Nederland). De import bedroeg slechts 190 miljoen dollar (waarvan ca. 1/4 uit Nederland).

De vier belangrijkste importproducten van Nederland uit Chili zijn druiven (euro 122 miljoen), appels en peren (euro 98 miljoen), wijn (euro 49 miljoen) en steenvruchten (euro 38 miljoen).

Totale import van landbouwproducten uit Chili bedroeg in 2007 euro 435 miljoen.

De vier belangrijkste exportproducten van Nederland naar Chili zijn bloembollen (euro 6 miljoen) diervoedergrondstoffen (euro 6 miljoen), bereide voedingsmiddelen (euro 3 miljoen) en tarwegluten (euro 2,6 miljoen).

Totale export van landbouwproducten naar Chili bedroeg in 2007 euro 32 miljoen.

Het belang van Chili voor de Nederlandse agro-industrie is tweeledig. Aan de ene kant als leverancier van agrarische producten voor de (re-)export (Rotterdam als agro-logistiek knooppunt), aan de andere kant de vestiging van Nederlandse ondernemers in Chili, die daar producten reproduceren, zoals groentezaden en bloembollen. Chili staat bekend om zijn goede fytosanitaire status en de producten uit dit land zijn vrij van vele quarantaine-organismen en plagen.

Het belang van Nederland voor Chili op het gebied van landbouw is ook groot. Voor Chili zijn we de op drie na grootste afnemer van agrarische producten (inclusief houtproducten).