Besluit Zorgplanbespreking van kracht

Op 25 maart is het Besluit Zorgplanbespreking AWBZ-zorg in de Staatscourant gepubliceerd. Op 26 maart trad het in werking. Voor nieuwe cliënten stelt een zorgaanbieder binnen zes weken na aanvang van de zorgverlening een zorgplan op. Voor cliënten die al zorg ontvingen is de termijn voor een zorgplan zes maanden.

Zorgzwaartebekostiging

Het Besluit Zorgplanbespreking AWBZ-zorg verbetert de positie van de cliënt. Die kan zoveel mogelijk meepraten over de invulling van de dagelijkse zorg en krijgt de mogelijkheid persoonlijke wensen kenbaar te maken. Daarnaast zet het besluit vanuit de wetgever een basisnorm voor zorgaanbieders bij het gebruik van zorgplannen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal het zorgplan op verschillende manieren in het toezicht integreren.

Termijn

Het besluit bepaalt dat zorgaanbieders zes maanden hebben om met alle cliënten die op de dag van inwerkingtreding zorg ontvingen een zorgplan te maken. Dat betekent dat deze cliënten op 26 september een zorgplan hebben. Voor nieuwe cliënten is de termijn binnen zes weken na aanvang van de zorgverlening.