Jongeren gesloten jeugdzorg niet meer naar justitiële jeugdinrichtingen

Met ingang van 1 januari 2010 mogen jongeren met een machtiging voor gesloten jeugdzorg niet meer in een justitiële jeugdinrichting (jji) verblijven. Daarom stopt de plaatsing van deze jongeren in een jji deze zomer.

Vanaf 1 augustus 2009 kunnen jeugdigen met een machtiging voor gesloten jeugdzorg alleen nog worden aangemeld en opgenomen in een gesloten jeugdzorginstelling. Dat staat in een brief die namens minister Rouvoet en staatssecretaris Albayrak (Justitie) deze week is gestuurd aan betrokken partijen als bureaus jeugdzorg, gesloten jeugdzorgaanbieders en justitiële jeugdinrichtingen.

Overplaatsing

Ook als nieuwe plaatsingen vanaf deze zomer stoppen, wordt verwacht dat de behandeling van een deel van de jongeren die op dit moment al in een jji zitten met een machtiging gesloten jeugdzorg, nog niet is afgerond op 31 december 2009. Om ervoor te zorgen dat ook deze jongeren op 1 januari 2010 niet meer in een jji verblijven, moeten de betrokken partijen bekijken of het mogelijk is hun behandeling te versnellen en zo voor het einde van het jaar af te ronden, of dat de behandeling elders kan worden voortgezet.

Overgangsperiode 2008-2010

Gesloten jeugdzorg bestaat sinds 1 januari 2008. Op dit moment is een overgangsperiode van kracht, waarin jeugdigen met een machtiging gesloten jeugdzorg nog in een jji mogen verblijven. In de Wet op de jeugdzorg (Wjz) is opgenomen dat deze overgangsperiode op 1 januari 2010 eindigt.