Kasteel van Breda 2e Pinksterdag open

Op het terrein van het Kasteel van Breda komt het verleden weer even tot leven. Het Kasteel opent haar poort op Tweede Pinksterdag (1 juni) van 11.00 uur tot 16.00 uur, tijdens de ‘Nationale Dag van het Kasteel’. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen zelfstandig rondkijken of aansluiten bij de vele rondleidingen.

In het Koningin Wilhelmina Paviljoen, gelegen aan het Kasteelplein, kan het publiek een bezoek brengen aan een expositie over de geschiedenis van het Kasteel en zijn bewoners door de eeuwen heen. Het Senioren Orkest Nieuw Ginneken en het Baronie Muziek Theater verzorgen de muzikale omlijsting. Er is een groot aantal objecten te zien, waaronder de zogeheten Ridder- of Grote Zaal, de Nassau Zaal met schilderijen van het Nassau geslacht en de Heldengalerij.

Verder het Huis van Brecht met de Vlaamse Kamer of Puffiuszaal en in de kelder een tentoonstelling van archeologische vondsten op het terrein. Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen. Ze kunnen hun energie kwijt op het springkussen, een stukje rijden op de rug van een pony, meedoen aan een kleurwedstrijd en puzzelen.

Organisatie
De ingang ligt aan het Kasteelplein, nabij het Valkenbergpark. De Kastelendag op het Kasteel van Breda wordt georganiseerd door de Stichting Historische Verzameling KMA. Deze stichting zet zich, in nauwe samenwerking met het opleidingsinstituut, in voor het behoud van het cultureel erfgoed. Het Kasteel van Breda huisvest sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie (KMA), tegenwoordig onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) dat meerdere vestigingen in het land heeft. De NLDA is het opleidingsinstituut voor toekomstig officieren.

De toegang tot het KMA-terrein is maandag alleen via de Stadhouderspoort, gelegen aan het Kasteelplein.