Heemskerk spreekt over breedband

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft woensdag 3 juni 2009 bijgepraat over het breedbandbeleid met Paul Budde. Budde, van oorsprong afkomstig uit Nederland, adviseert onder meer de Australische regering en de Amerikaanse regering over breedbandstrategie.

In het gesprek stond Heemskerk stil bij de Nederlandse situatie. 'Nederland is nu al voor bijna 100 procent aangesloten op breedband en zelfs voor enkele rurale gebieden waar nog geen breedband is komt het kabinet snel met maatregelen. We moeten ons nu richten op de volgende generatie breedband. Sommige landen zijn duidelijk verder met de uitrol daarvan. De kunst is om die ontwikkeling gaande te houden en waar mogelijk te versnellen. Zo kunnen we in Nederland voorop blijven lopen in innovatieve toepassingen, bijvoorbeeld in maatschappelijke sectoren als zorg, onderwijs en energie.'

Samenwerking

Paul Budde bood tijdens het gesprek een rapport aan over zogenaamde 'smart grids' en verwante toepassingen. Hij hoopt op dat gebied een vruchtbare samenwerking tot stand te brengen met de Verenigde Staten, Australië en Nederland.

Supersnelle netwerken

Om lokale overheden te helpen met hun breedbandstrategie heeft Heemskerk op 3 juni 2009 een brief naar alle Nederlandse gemeenten waarin hij ze nader informeert over de mogelijkheden die ze hebben om snel breedband te ontsluiten voor hun bedrijven en burgers. Als de aanleg van supersnelle netwerken stagneert kunnen gemeenten een aantal belangrijke dingen doen, vindt Heemskerk. Zo kunnen gemeenten in uitzonderlijke gevallen financieel deelnemen in de aanleg van netwerken. Ook kunnen gemeenten meer activiteiten ontplooien op het gebied van vraagbundeling en dienstenstimulering en kunnen ze overlast en kosten van de aanleg van netwerken beperken door actief regie te voeren.

Obama

Paul Budde wordt gezien als architect van het Australische beleid waarbij meer dan 38 miljard Australische Dollar wordt geïnvesteerd in snel breedband voor Australiërs die nu nog geen snel internet hebben. Ook adviseert hij de regering van president Obama over hun breedbandstrategie.

Meer informatie;
Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, Economische Zaken Persvoorlichting, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl.