RWS managementdag

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Afgelopen vrijdag was ik op bezoek bij de zwakke schakels van Voorne en het Flaauwe Werk bij Ouddorp. Het was één van de vele momenten van de afgelopen twee jaar, waarbij ik aanraking kwam met het werk van Rijkswaterstaat. Bij elk bezoek aan het veld zie ik hoe u Nederland veiliger, mooier en sterker maakt. Hoewel ik meer te maken heb met de natte waterstaat, weet ik dat Rijkswaterstaat Droog zich evenzeer inzet voor een mooi en mobiel Nederland.

Dagelijks zijn vele duizenden medewerkers van Rijkswaterstaat in Nederland aan het werk. Soms gebeurt dat bijna onzichtbaar, soms gaat het om beeldbepalende projecten. Maar altijd is het belangrijk werk: zonder een goed waterbeheer, geen veilig en welvarend Nederland.

Ik heb gemerkt dat een eigen, ervaren, daadkrachtige en landelijke uitvoeringsorganisatie zoals Rijkswaterstaat een groot voordeel is. Het is heel bijzonder dat we binnen ons departement én de plannen kunnen maken én het werk kunnen uitvoeren. Het is de kracht van Rijkswaterstaat die van pas komt bij al het werk dat vóór ons ligt. Een bijkomend – belangrijk – voordeel is dat de ervaring van de uitvoering een plek krijgt in beleid. Door jullie input en bijdrages lukt het om met uitvoerbare plannen te komen en die in de markt te zetten. Zo versterken we elkaar.

Toen ik aantrad als staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat stond veel van het werk waar u zich mee bezig houdt, al op de rol. Het is werk, zoals we dat in Nederland al honderden jaren kennen: het water reguleren, schoonhouden of weer schoon krijgen, wegpompen, tegenhouden met keringen, opslaan voor tijden van droogte en benutten het voor de scheepvaart en watersport.

Toch was en ben ik ervan overtuigd dat het Nederlandse waterbeleid een sterkere focus nodig had op duurzaamheid en veiligheid, en dan vooral op de lange termijn. Zodat de burger erop kan vertrouwen dat de overheid alles doet wat in haar macht ligt om het land ook in de toekomst veilig, schoon en gezond te houden.

In de afgelopen twee jaar is alles in gereedheid gebracht om te zorgen dat we deze ambities wáár kunnen maken.
- In september 2007 presenteerde ik de Watervisie. Hierin werd duidelijk dat water ons kansen biedt, maar dat bescherming tegen overstromingen, het voorkomen van wateroverlast en droogteschade en een goede waterkwaliteit in de toekomst niet vanzelfsprekend zullen zijn.
- Daarom heb ik de Deltacommissie aangesteld, die in september 2008 met een advies kwam.
- Dat advies vond zijn weg in het Nationaal Waterplan, dat al in december 2008 in concept uitkwam. Een ambitieus plan waarmee we Nederland verzekeren van een veilige en leefbare delta, nu en in de toekomst. Een belangrijk besluit is het oprichten van het Deltaprogramma.
- Daar werken we in 2009 hard aan. Nog dit jaar kom ik met een Deltawet, waarin we de wijze van financiering, de bevoegdheden van de deltaregisseur en het Deltaprogramma verankeren. Ik ben er vooral trots op dat het gelukt is om in deze economisch en financieel zware tijden een Deltafonds te creëren. Vanaf 2020 investeren we jaarlijks 1 miljard euro.

Zonder u was dit alles niet mogelijk geweest. We hebben dit ambitieuze traject kunnen doorlopen, omdat Rijkswaterstaat haar kennis en kunde heeft aangewend. Ook voor de herziene Waterwet, het Beheerplan voor de Rijkswateren en de afstemming met de regionale waterbeheerders voor de stroomgebiedbeheersplannen heeft u zich ingezet. En daar mogen jullie als Rijks-waterwerkers trots op zijn.

Mede dankzij u ligt het beleid er. We weten wat we willen. Nu gaat het erom, om met elkaar de focus in de praktijk aan te brengen. Daarbij bent u onmisbaar. De mensen zijn het kloppende hart van de waterstaat.
Met uw inzet kan Nederland in internationaal verband een standaard neerzetten: hoe passen we ons aan aan een veranderend klimaat, mét oog voor leefbaarheid en duurzaamheid. Solidair, binnen en buiten Nederland.

Laten we nú doen, wat nú kan. Problemen die we signaleren, moeten niet neergelegd worden bij een volgende generatie. We nemen onze verantwoordelijkheid voor een veilig, leefbaar, sterk en mooi Nederland.

Ik wil met u op het ambitieuze pad blijven, dat we aan het begin van deze kabinetsperiode zijn ingeslagen. U moet vol op stoom dóór. Laat ik dat concreet maken.

In het aanvullende regeerakkoord is afgelopen maart geld vrijgemaakt voor de versnelling van kustsuppleties. Ik reken er op dat die zandsuppleties dan ook écht versneld gerealiseerd gaan worden!
De voorbereiding voor het opknappen van de Afsluitdijk moet in deze kabinetsperiode rond zijn.
Voor de Kaderrichtlijn Water moeten vele kilometers oevers worden opgeknapt en vispassages worden aangelegd.
Wat betreft de vaarwegen staan de projecten in de Brabantse kanalen en de toegangsgeulen van de Zuiderzeehavens hóóg op mijn prioriteitenlijst. Voor het hele onderhoudsprogramma ligt er een harde planning tot 2016, en ik verwacht dat u een flink aantal resultaten laat zien vóór de volgende verkiezingen. De krappe budgetten voor beheer en onderhoud mogen géén belemmering zijn voor het realiseren van mijn prioriteiten. Hetzelfde geldt ook voor de bezuinigingen die we als gevolg van de kredietcrisis hebben moeten doorvoeren. De prioriteitsprojecten móeten af! Ik zal daar ook met Bert Keijts stevige afspraken over maken. De schippers van Nederland moeten immers hun werk kunnen doen.

Ik noem nu een aantal zaken, maar het gaat natuurlijk om nog veel meer projecten. Het gaat om de toekomst van ons land.

Dames en heren,
Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor een duurzaam en veilig Nederland en ik ben er trots op een organisatie als Rijkswaterstaat aan mijn zijde te hebben. U heeft de kennis op watergebied in huis, nu is het moment om die naar allerbeste kunnen in te zetten. Gedreven, doortastend en verbindend. Toon uw slagkracht, zodat er snel, goed, en degelijk werk geleverd wordt. Het is tijd om aan de slag te gaan. Ik reken op u!