Tweede grote politiepost in Uruzgan

In het Afghaanse dorpje Chekzai, ten zuiden van Deh Rawod, is vandaag een nieuwe politiepost geopend. Het is de tweede van een reeks grotere politiebureaus die in Uruzgan gebouwd worden.

De openingshandeling werd verricht door gouverneur Hamdam en politiecommandant Jumah Guhl in aanwezigheid van commandant Task Force Uruzgan Tom Middendorp en civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands. De politiecommandant is trots op de opening van de tweede post. “De mensen kunnen met hun problemen hiernaartoe komen. De Afghan National Police zal de bevolking vanuit deze post steunen en helpen.”

De bouw van het substation maakt onderdeel uit van een scala van activiteiten om het functioneren van de politie te verbeteren. “De opening van dit substation is onderdeel van het veiligheidsplan dat wij hebben opgesteld”, aldus commandant Task Force Uruzgan brigadegeneraal Tom Middendorp. “In de toekomst volgen nog meer politieposten om zo community policing toe te passen en de bevolking te bereiken. Het Nederlandse Police Mentoring Team draagt bij aan de verbetering en training van de politieagenten op deze post.” Community policing moet de politie en de bevolking dichter bij elkaar brengen. Zo kan de politie makkelijk informatie vergaren en de bevolking helpen.

De bouw van deze post duurde een half jaar. Op dit moment zijn 35 politiemannen geplaatst op de post Chekzai. Komende maanden volgen er nog eens 35, die nu de politieopleiding volgen. In februari van dit jaar opende de eerste grote politiepost, in Dizak, ten zuiden van Deh Rawod. In het komende jaar worden nog acht posten gebouwd.