Veiligheid reddingswerkers op Europese agenda

De Europese raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken heeft vandaag op voorstel van minister Ter Horst besloten – naar analogie van het nederlandse programma ‘Handen af van onze helpers’ – de veiligheid van reddingswerkers (politie, brandweer en ambuance) op de Europese agenda te plaatsen. De lidstaten gaan de situatie in hun eigen land in kaart brengen, zodat een beeld ontstaat van de omvang en aard van de problemen in de verschillende landen. De Commissie zal vervolgens aanbevelingen aan de raad doen voor mogelijke maatregelen.

Ook hebben de ministers besloten te gaan samenwerken bij het vergroten van veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid van burgers bij rampen, eveneens naar aanleiding van een Nederlands initiatief. Het Europese 112-nummer wordt gepromoot, nationale websites over dit onderwerp worden verbonden met de bestaande EU-website over civiele bescherming en best-practices worden uitgewisseld.

Minister Ter Horst toonde zich zeer ingenomen met deze besluiten: “Beide onderwerpen staan in ons land hoog op de agenda, maar de problemen doen zich natuurlijk ook in de andere landen voor. Het delen van kennis en ervaringen heeft voor iedereen een grote toegevoegde waarde.”

Bescherming publieke personen

Op initiatief van Nederland heeft de Europese raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken vandaag besloten dat de landen de bestaande samenwerking bij de bescherming van publieke personen gaan uitbreiden naar publieke personen die geen officiële functie bekleden. Tot nu toe gebeurde dat alleen bij beveiligde personen met een officiële functie, zoals ministers en Kamerleden. Het komt echter steeds vaker voor dat ook andere personen (zoals columnisten, fimmakers, kunstenaars en cartoonisten) worden bedreigd en door hun land worden voorzien van persoonsbeveiliging. Het gaat dan om personen die vanwege hun bijdrage aan het publiek debat van overheidswege beveiligd worden en reizen naar andere lidstaten van de Unie. Lidstaten zullen elkaar voortaan informeren over deze bezoeken en informatie verstrekken over beveiligingsmaatregelen. Hierdoor moet het reizen van bedreigde personen binnen de EU veiliger worden. Iedere lidstaat blijft zelf verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering van de beveiliging van bedreigde personen op zijn grondgebied. Verder zal Nederland erop aandringen de samenwerking bij terrorismebestrijding te versterken. Uit onderzoek naar jihadistische netwerken die in of vanuit Nederland opereren is gebleken dat de terroristische dreiging steeds meer uitgaat van transnationale en lokale netwerken met een internationale oriëntatie en minder vanuit lokaal-autonome netwerken. Terugkerende jihadisten zijn een bron van zorg. Nederland vraagt deze problematiek op de agenda te zetten van de nationaal coördinatoren terrorismebestrijding in de lidstaten.