Bijenziekte Amerikaans vuilbroed niet meer aangetroffen in Stadskanaal

In Stadskanaal, provincie Groningen, komt geen Amerikaans vuilbroed meer voor. Daarom heeft minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om het vervoersverbod in te trekken.

Eind vorig jaar zijn in Groningen (gemeente Stadskanaal) en Drenthe (gemeente Borger-Odoorn en gemeente Tynaarlo) enkele uitbraken van Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Amerikaans vuilbroed is een besmettelijke ziekte voor bijen. De imkerij is zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Om verdere verspreiding van deze ziekte te voorkomen, was een vervoersverbod ingesteld.

Uit een screening is gebleken dat in Stadskanaal geen Amerikaans vuilbroed meer voorkomt. Het vervoersverbod vervalt dan ook vandaag om 17.00 uur. Eerder vervielen ook al de vervoersverboden voor bijen in de gemeenten Borger-Odoorn en Tynaarlo omdat de ziekte daar niet meer aanwezig was. Alleen in Stadskanaal was er nog een vervoersverbodgebied voor bijen. Er zijn nu geen vervoersverboden voor bijen meer van kracht in Nederland.