Dag van de Bouw

Toespraak van minister Cramer tijdens de Dag van de Bouw op 6 juni 2009. Het thema van de dag was duurzaamheid.

Beste mensen,

Ik vind het ontzettend leuk om vandaag de landelijke aftrap van de Dag van de Bouw te verrichten. Vandaag laat de bouw overal in het land aan het publiek zien wat het doet en kan. Bouwend Nederland zet haar prachtige 'producten' in de etalage. Juist nú de etalage dreigt leeg te raken en de dolle dwaze jaren van groei door een economische recessie zijn 'afgelost' is dat een ontzettend belangrijk signaal. U recht de rug, u bouwt door en ziet u daarbij gesteund door de overheid. Maar daar later meer over.

Het thema van de Dag van de Bouw is duurzaamheid. Een welgekozen actueel thema want duurzaam bouwen is big business en bovenal goed voor mens, markt en milieu!

Energieneutrale woningen, warmte-koude opslag, gebruik van restwarmte, superzuinige HRe-ketels, isolatietechnieken...enzovoorts.
En u had geen betere bouwlocatie kunnen kiezen om deze Dag van de Bouw met dit thema te starten: het in aanbouw zijnde gemeentehuis van Bronckhorst. Straks in 2010 is dit het meest duurzame gemeentehuis van NL. Het energieverbruik is 64 procent !! minder dan een gemiddeld kantoorgebouw. De gemeente en betrokken marktpartijen onder leiding van BAM Utiliteitsbouw mogen hier met recht trots op zijn. Het is dus ook ook niet verbazingwekkend dat een minister van Milieu dit bouwproject financieel ondersteunt!

Met dit gebouw laat u straks in de praktijk zien welke mogelijkheden er zijn voor duurzaam bouwen bijvoorbeeld door onder andere superisolatietechnieken, gebruik van innovatieve warmtetechnieken zonder op het comfort in te leveren. Ik verwacht dat meer gemeenten Bronckhorst zullen navolgen!

Gelukkig regent het in NL van dit soort duurzame bouwprojecten. Dat heb ik de afgelopen maanden met eigen ogen kunnen zien. Ik heb tal van prachtprojecten bezocht, van warmte-koude opslag woningbouwprojecten in Diemen tot superzuininge woningen in Arnhem, zelfs een energieleverend huis in Leusden of denk aan de Passiefhuizen in Rotterdam of in Veenendaal waar een compleet nieuw concept wordt toegepast: een publiek-privaat partnerschap van gemeente en marktpartijen die de duurzame energievoorziening gaan beheren van 3.200 duurzame woningen. Kortom, duurzaam bouwen is bijna een vanzelfsprekendheid geworden!

Dames en heren,

Duurzame ontwikkeling en dus ook duurzaam bouwen is voor het kabinet een speerpunt. De opwarming van de aarde, energievoorzieningszekerheid, uitputting van grondstoffen...ik hoef het u niet meer uit te spellen. Het mooie is dat we de oplossingen in huis hebben. Als we maar willen, en als we maar allemaal de handen uit de mouwen steken. Door meer energiebesparing, meer gebruik van duurzame energiebronnen zoals wind en zon, meer toepassing van duurzame innovaties zoals warmte koude opslag, geothermie en biomassa, meer schonere en zuiniger voertuigen enzovoorts kunnen we een heel eind komen. Duurzaamheid moet je gewoon doen! En de bouw geeft daarbij vaak het goede voorbeeld.

Mijn collega's Van der Laan en Van der Hoeven en ik hebben samen met de sector al eerder forse stappen gezet in de richting van het verduurzamen van de bouwsector. Denk aan het Meer met Minder akkoord met de bouwsector voor woningen en andere gebouwen. Doel daarvan is dertig procent energiebesparing voor bijna tweeenhalf miljoen woningen in 2020. Diverse regelingen kunnen helpen om dat te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan subsidie voor het stimuleren van zonnepanelen, warmtepompen en verwarmingsketels die ook elektriciteit produceren.

We hebben met de bouwsector ook een akkoord gesloten over energiezuinige nieuwbouw. Het doel is 25 procent energiebesparing in 2011 en 50 procent in 2015. In 2020 willen we alleen nog energieneutraal bouwen.

Dat lukt niet met de traditionele manier van ontwerpen en bouwen. De bouw moet over de hele breedte echt gaan innoveren om de klimaat- en energiedoelen te halen. En dat is mogelijk, koplopers bewijzen dat. Diverse marktpartijen hebben ook al laten zien dat energiezuinig bouwen niet duurder hoeft te zijn dan 'regulier' bouwen.

En zijn die ambities met de huidige economische tegenwind nog wel haalbaar zult u misschien denken? Ik zeg volmondig JA! Juist deze barre tijden biedt die duurzame ontwikkeling bouwen kansen om sterker uit de storm te komen.

Maar snel handelen is nodig.

En dat doet het kabinet! Wij maken 700 miljoen euro vrij voor het op gang houden van de bouw, het behoud van banen in de bouw en in energiebesparing van woningen. Daarvan is 400 miljoen euro beschikbaar voor stilgevallen projecten of nog net niet begonnen woningbouwprojecten. Met die 700 miljoen dragen we er aan bij dat de bouwsector dit en volgend jaar blijft bouwen. Voor een gezonde en sterke economie. Deze plannen zorgen ervoor dat vele duizenden bouwvakkers, installateurs, leveranciers aan het werk blijven. Eén woning bouwen betekent nog altijd 1 punt 3 arbeidsplaatsen in de bouwsector. Dus tel uit je winst!

Uiteraard wil het kabinet ook dat dat bouwen ook duurzaam gebeurt. Deze economische crisis hoe pijnlijk ook, biedt kansen om onze economie groen te kleuren. Het is nu zaak die papieren euro's in de praktijk te brengen. Daar werk ik samen met de bouwsector en andere overheden nu snel en keihard aan. 'Werken aan de toekomst' begint vandaag en niet morgen!
Ik noem een aantal concrete acties van het kabinet. We helpen particulieren op weg met invetseringen in energiebepasring door een energiebesparinskrediet. Huiseigenaren kunnen een goedkopere lening afsluiten voor investeringen in hun huis, zoals zonnepanelen, warmtepompen, maar ook woningisolatie en zuinige cv-ketels. Ook zal voor de zomer een subsidieregeling starten waarmee particuliere huiseigenaren op maat advies kunnen krijgen over de beste energiebesparingsmaatregelen die zij voor hun huis kunnen nemen. Daarvoor is 12 miljoen euro uitgetrokken. Andere maatregelen zijn een lager btw tarief voor het isoleren van woningen woningen en een investeringsregeling die in de maak is voor isolerende beglazing.

Ook bedrijfsmatige verhuurders worden door het kabinet met de energie-investeringsaftrek gestimuleerd om energiebesparende investeringen te doen.

We trekken voor de jaren 2009 en 2010 320 miljoen euro uit om hen investeringen te laten doen waarmee een huis twee energielabels stijgt of een B- label haalt. Het kabinet gaat ervan uit dat vooral woningcorporaties fors zullen gaan investeren in energiebesparende maatregelen. Daardoor zullen in twee jaar tijd 100.000 extra zuinige woningen per jaar worden gebouwd. Dat levert milieuwinst en werkgelegenheid op én zorgt ervoor dat op termijn de woonlasten van huurders dalen.

Dames en heren, Ik ga afronden. Vernieuwing in de bouw is nodig als het gaat om duurzaamheid en energiebesparing. Door te investeren in vernieuwingen en innovatie kan de bouw nog een stuk duurzamer worden. Duidelijk is dat de bouw een ontzettend belangrijke sector is om onze klimaat- en energiedoelen te halen.

Want in de bouw zijn grote stappen te maken in het terugdringen van CO2 emissie door fors in te zetten op energiebesparing.

Als we samen - Bouwend Nederland en de overheid - de schouders eronder zetten, kunnen we de noodzakelijke versnelling realiseren: voor een sterke en schone economie! Ik wens u allen tot slot veel plezier op deze Dag van de Bouw en wens u heel veel enthousiaste bezoekers toe op de vele verrassende en boeiende bouwprojecten die zijn opengesteld.

Dank u wel.