Hr. Ms. De Zeven Provinciën begeleidt vrijgelaten schip in de Golf van Aden

Hr. Ms. De Zeven Provinciën begeleidt op dit moment MV Yenegoa Ocean na een tien maanden durende kaping door Somalische zeerovers. Gisteravond rond 21:00 uur kreeg het marineschip opdracht op te stomen naar de sleepboot na de bekendmaking dat deze was vrijgelaten.

Panamese vlag

Rond 05:30 uur lokale tijd heeft het boarding team MV Yenegoa Ocean veilig gesteld. Hr. Ms. De Zeven Provinciën ondersteunt de bemanning nu, zowel logistiek als medisch, en begeleidt het schip naar een veilige haven. MV Yenegoa Ocean vaart onder Panamese vlag met een Nigeriaanse bemanning en werd op 4 augustus 2008 gekaapt. De sleepboot was toen op de terugweg vanuit Singapore waar ze reparaties had ondergaan.

Piraterijrisico

De Golf van Aden is op dit moment het gebied met het grootste piraterijrisico ter wereld. Jaarlijks passeren er tussen de 20.000 en 30.000 schepen. Zeerovers hebben aangetoond te kunnen opereren tot een afstand van bijna 750 km uit de Somalische kust.

Hr. Ms. De Zeven Provinciën is als één van de zes schepen van Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) bezig met antipiraterij operaties in de Golf van Aden nabij Somalië. Operatie Allied Protector is een gecoördineerde inzet ter afschrikking van piraterij en gewapende overvallen voor de kust van dit Afrikaanse land.