Heemskerk verheugd over Europese maatregelen buitenlands mobiel bellen

De Europese Unie heeft maandag 8 juni 2009 ingestemd met een voorstel voor verdere aanscherping van de tarieven voor het mobiele gebruik gebruik (bellen sms-en en dataverkeer) in het buitenaland. En daarover is staatssecretaris Heemskerk verheugd.

'Dit is goed nieuws voor de Nederlandse consumenten. Juist net voor de vakantie is het goed om te weten dat bellen vanaf je vakantieadres goedkoper wordt,' aldus Heemskerk. De maatregelen gaan per 1 juli 2009 in.

Europese markt

Volgens Heemskerk heeft Nederland zich sterk gemaakt voor deze nieuwe afspraken over roaming, waarin naast een Europees tarief voor mobiele gesprekskosten nu ook Europese tarieven zijn vastgesteld voor sms-en en dataverkeer. "We vinden dat consumenten moeten kunnen profiteren van een steeds groter wordende Europese markt."

Kritisch

Niettemin plaatst de staatssecretaris ook een kritische kanttekening bij de maatregelen. Hij is van mening dat verlaging van consumentenprijzen een gevolg zouden moeten zijn van een goed werkende concurrerende Europese markt en niet van een Europese verordening, waarvan nu sprake is. De werkingsduur van deze verordening is tot juni 2012 en Heemskerk hoopt dat in die tijd de 'roamingmarkt' zich gaat ontwikkelen tot een volwassen Europese markt met transparante en concurrerende consumentenprijzen. 'Het zou goed zijn als deze maatregelen na 2012 niet langer noodzakelijk zijn.'

11 cent

De prijs van een sms-bericht vanuit het buitenland mag vanaf 1 juli hooguit 11 cent zijn. De maximumprijs voor grensoverschrijdende gesprekken via de mobiele telefoon wordt per 1 juli verlaagd van 46 naar 43 cent per minuut. Het maximumtarief voor het ontvangen van gesprekken in het buitenland zakt van 22 naar 19 cent. Deze bedragen zijn exclusief BTW. Ten slotte dienen de telecombedrijven de mobiele gesprekken in het buitenland na de eerste 30 seconden per seconde af te rekenen.