Toekomst AWBZ nader uitgewerkt

De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met een brief van staatssecretaris Bussemaker, waarin zij haar visie op de toekomst van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) verder uitwerkt.

Een vader met MS rijdt in scootmobiel over straat. Een kind op schoot, hond en ander kind lopen mee.

Uitgangspunt is dat de AWBZ beschikbaar blijft voor iedereen die behoefte heeft aan langdurige zorg. Daarom zijn nu al maatregelen nodig om het systeem betaalbaar te houden en de solidariteit in stand te houden.

Uitvoering vanaf 2012

Tot en met 2011 voeren de regionale zorgkantoren de AWBZ uit namens de zorgverzekeraars. Er wordt nu een omslag gemaakt naar meer cliëntgerichte zorg. De zorgkantoren houden tot 2011 een rol hierin. Uiterlijk 1 juli 2010 wordt besloten of vanaf 2012 mogelijk delen van de AWBZ door zorgverzekeraars worden uitgevoerd voor eigen klanten.

Bij een definitief besluit over de uitvoering van de AWBZ door verzekeraars weegt zwaar dat de zorg en ondersteuning voor de meest kwetsbare groepen altijd goed geregeld en gewaarborgd wordt. Ook moeten cliënten hun voorkeuren duidelijk kunnen maken.

Vouchers

De bekostiging van de AWBZ wordt steeds meer persoonsvolgend vormgegeven. Daarbij heeft de cliënt niet zelf het budget, maar volgt het budget een cliënt, ook wanneer hij bijvoorbeeld naar een andere zorgaanbieder gaat.

Bij het verder uitwerken van deze persoonsvolgende bekostiging voor de zorg in natura onderzoekt de staatssecretaris of bepaalde groepen vouchers kunnen krijgen. Cliënten krijgen dan een tegoedbon op basis van hun indicatie, die zij kunnen aanbieden bij zorgaanbieders.

Oneigenlijk gebruik tegengaan

De staatssecretaris heeft al verschillende maatregelen genomen om oneigenlijk gebruik van het pgb tegen te gaan.
Zo kan vanaf 1 juli 2009 het pgb uitsluitend op de rekening van de budgethouder worden gestort. Daarnaast wordt het verantwoordingssysteem van de pgb’s onder de loep genomen.
Branchebelang Thuiszorg Nederland ontwikkelt een keurmerk voor individuele professionals in de zorg. Bezien wordt in hoeverre dit keurmerk ook in de pgb-markt inzetbaar is voor zorgverleners.