Voortgangsrapportage Aanpak Kindermishandeling

Brief van minister Rouvoet aan de Tweede Kamer over de voortgang van de aanpak van kindermishandeling.

Op 5 juli 2007 zond Rouvoet, mede namens minister Hirsch Ballin van Justitie, het Actieplan Aanpak Kindermishandeling Kinderen Veilig Thuis aan de Kamer. Hoofddoelstelling van dit Actieplan is de mishandeling en verwaarlozing van kinderen een halt toe te roepen. In een algemeen overleg van 18 oktober 2007 is met de Tweede Kamer over dit Actieplan gesproken. Het Actieplan is vervolgens in uitvoering genomen.
Aan de Kamer is voor de zomer van 2009 een voortgangsrapportage toegezegd. Deze rapportage treft u hierbij aan. Hierin wordt beschreven hoe het gaat met de bestrijding van kindermishandeling in Nederland en met name welke resultaten er concreet met het Actieplan sinds 2007 zijn bereikt.
Inmiddels heeft de Commissie Jeugd en Gezin ter voorbereiding van het algemeen overleg kindermishandeling van 17 juni 2009 al eerder een notitie ontvangen waarin minister Rouvoet op verzoek van de commissie een aantal aspecten van de aanpak van kindermishandeling nader toelicht (kenmerk 2009Z0832, 7 mei 2009).

Op grond van de bevindingen in deze Voortgangsrapportage concluderen beide ministers dat de uitvoering van het Actieplan Aanpak Kindermishandeling op schema ligt. Het merendeel van de acties is uitgezet en sommige zijn inmiddels nagenoeg afgerond. Dit is een positief resultaat en mede te danken aan de inzet van vele partijen, waaronder instellingen, overheden, branche- en beroepsorganisaties en betrokken professionals. De waardering gaat dan ook uit naar deze partijen voor hun inzet in de strijd tegen kindermishandeling.

Het Actieplan heeft de aanpak van kindermishandeling hoog op de agenda gezet. Maar dat is nog niet genoeg. Belangrijke aandachtspunten voor de komende periode zijn onder meer de borging en voortzetting van een sluitende aanpak van kindermishandeling en de wettelijke verankering van een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.