Hello Goodbye Soesterberg

Staatssecretaris Jack de Vries nam vanmiddag ceremonieel afscheid van Vliegbasis Soesterberg. Hij droeg, begeleid door de Drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht, een gelegenheidsvlag over aan de gedeputeerde van de provincie Utrecht.

De Vries bedankte Soest en Zeist voor jarenlange gastvrijheid. Hij benoemde het toch wel emotionele tintje aan de overdracht van deze historische grond, de bakermat van de luchtmacht. Hij nodigde de aanwezigen uit om deze mooie periode feestelijk af te sluiten, met Hello Goodbye.

'Hello Goodbye'
De naam van dit publieksfeest verwijst naar duizenden Amerikaanse luchtmachtmilitairen en hun gezinnen die jarenlang rond de basis woonden. Er ontstonden mooie vriendschappen met de lokale bevolking. Ontelbare vliegtuigen en helikopters zijn hier vertrokken en weer teruggekeerd. Letterlijk en figuurlijk een thuisbasis. De fly-by van historische vliegtuigen als B-25 en Piper Cub sloot hier mooi op aan.

De Drumfanfare van de luchtmacht en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht brachten verschillende periodes van de basis in herinnering. Ook trad een keur aan artiesten op, zoals Joris Linssen, Denise Jannah, Ellen ten Damme en Cor Bakker.

Heden en toekomst
De provincie en de gemeenten Soest en Zeist maken de komende jaren een fraai natuur- en recreatiegebied van deze locatie. De link met Defensie blijft. In 2013 opent er een nationaal defensiemuseum en het monument voor de gevallenen blijft ook. Daarmee wil Defensie de relatie met deze historische omgeving levend houden.

Overdracht
De formele overdracht van een groot deel van de basis was vrijdag al een feit. Defensie, Financiën/Domeinen en de provincie Utrecht ondertekenden op de start- en landingsbaan de notariële aktes.

Secretaris-generaal van Defensie, Ton Annink verwacht dat de band tussen Defensie en Utrecht blijvend is. Op Camp New Amsterdam blijven de Defensie Verkeers- en Vervoers Organisatie, delen van het Commando DienstenCentra en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee werkzaam.