Defensieminister Australië bezoekt Kamp Holland

De nieuwe minister van Defensie van Australië, John Faulkner, bezocht vorige week voor het eerst de Afghaanse provincie Uruzgan. Australische militairen maken daar deel uit van de door Nederland geleide Task Force Uruzgan.

Op Kamp Holland werd hij bijgepraat over de operaties in Uruzgan en kreeg hij uitleg over de wijze waarop Improvised Explosive Devices (geïmproviseerde explosieven) worden opgespoord en onschadelijk gemaakt. Ook liet hij zich informeren over de werkwijze van de Australische Mentoring and Reconstruction Task Force (MRTF) in Uruzgan. Verder sprak hij uitgebreid met de op het kamp gelegerde Australische militairen.

Australië maakt met ongeveer 1100 militairen deel uit van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. Het merendeel daarvan is gelegerd op Kamp Holland. Zij zijn daarmee na Nederland de grootste buitenlandse troepenleverancier in Uruzgan.

Nieuwe ISAF-commandant
In Kabul heeft de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal het commando over de ISAF op zich genomen. Hij gaf aan dat de Afghaanse bevolking centraal moet staan binnen de ISAF-missie. "Het effect van de missie bepalen we niet door omgekomen tegenstanders te tellen, maar aan de hand van het aantal burgers dat beschermd wordt tegen geweld", aldus McChrystal.