Nederland bereikt akkoord over lening aan IJsland

Nederland en IJsland hebben vandaag in Reykjavik overeenstemming bereikt over de definitieve voorwaarden van de leenovereenkomst voor terugbetaling van de Icesave tegoeden.

De overeenkomst is het resultaat van maanden van onderhandeling over de afhandeling van de Icesave tegoeden van Nederlandse spaarders na de val van de IJslandse bank Landsbanki in oktober vorig jaar.

Met deze overeenkomst is verzekerd dat de door Nederland aan IJsland voorgefinancierde vergoedingen aan Icesave spaarders worden terugbetaald. Vastgelegd is dat IJsland en het IJslandse depositogarantiefonds vijftien jaar de tijd krijgen om het volledige bedrag terug te betalen aan Nederland. In de eerste zeven jaar wordt de terugbetaling gefinancierd uit gelden die het IJslandse depositogarantiefonds ontvangt uit de afhandeling van de boedel van Landsbanki. Voor zover de boedel niet toereikend is, stelt de IJslandse staat zich garant. Het hele bedrag van ongeveer EUR 1.3 miljard, vermeerderd met de rente, is dan uiterlijk in 2024 terugbetaald. De overeenkomst bepaalt tevens dat IJsland geen acties zal nemen die nadelig zijn voor de behandeling van andere schuldeisers van Landsbanki. Tegoeden uit de boedel van (oud) Landsbanki dienen, waar zij zich ook bevinden, ten goede te komen aan alle schuldeisers van Landsbanki.

In oktober 2008 bleek dat de IJslandse bank Landsbanki niet langer aan haar verplichtingen kon voldoen. Minister van Financiën, Wouter Bos, stelde zich destijds garant voor de tegoeden van spaarders voor het bedrag van EUR 100.000 per rekeninghouder. Nederland heeft IJsland toen steun aangeboden in de vorm van een lening van EUR 1.3 miljard. Daarmee konden IJsland en het IJslandse depositogarantiefonds voldoen aan de verplichtingen op basis van de richtlijn deposito garantiestelsel om de eerste EUR 20.887 per rekening terug te betalen.

De bancaire en financiële crisis heeft de relatief kleine IJslandse economie zwaar getroffen. Deze overeenkomst bekrachtigt de extra steun in de rug en bevestigt de goede bilaterale relaties tussen de beide landen.