Jeugdnota: Onze jeugd van tegenwoordig

Over de leefwereld en de leefstijl van jongeren

Gedrag van jongeren leidt geregeld tot ophef. De media berichten gretig over comazuipen, happy slapping, internetverslaving, hangjongeren, straatterroristjes of breezerseks. Met de jeugd van tegenwoordig lijkt van alles mis. Maar is dat wel zo? En is het terecht om in die termen over jongeren, de burgers van de toekomst, te spreken?

De Jeugdnota gaat hier uitgebreid op in. Het gaat in deze notitie over alle jongeren, dus niet in de eerste plaats over jongeren die problemen hebben of problemen geven. Daarvoor wordt verwezen naar andere trajecten zoals aanpak wachtlijsten in de jeugdzorg, aanpak kindermishandeling en maatregelen om overlast en verloedering door onder meer Marokkaanse jongeren aan te pakken.

Het doel van de Jeugdnota is tweeledig:

  1. Een evenwichtig en feitelijk beeld schetsen van de leefwereld en de leefstijl van jongeren, om tegenwicht te bieden aan eenzijdige stereotypen over ‘de jeugd van tegenwoordig’ die gemakkelijk post kunnen vatten.

  2. Ouders en opvoeders aansporen zich te verdiepen in de leefwereld en leefstijl van jongeren. Opvoeding en begeleiding naar volwassenheid vraagt geen afstandelijke houding, maar aandacht en betrokkenheid. Jongeren hebben baat bij belangstelling voor wat hen bezighoudt.

Totstandkoming nota

Bij het tot stand komen van de nota zijn jongeren op verschillende momenten en op verschillende manieren betrokken geweest. In 2008 waren er debatten tussen Rouvoet en jongeren op scholen in Den Haag en Houten.
Het verkennende onderzoek naar de leefwereld van de jeugd door CO-efficiënt en het rapport Wat is gezondheid - Jongeren laten zich horen van NJR (Nationale Jeugdraad) zijn belangrijke bronnen voor de nota.