Aanschaf grieppandemisch vaccin

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/CI 2.938.672

18 juni 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij informeer ik u dat ik deze week contracten zal sluiten met vaccinfabrikanten voor de levering van vaccins tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1) voor de hele Nederlandse bevolking.
Om tot dit besluit te komen heb ik mij grondig laten adviseren. Zoals u reeds geïnformeerd bent, ontving ik op 8 mei het door mij verzochte briefadvies ‘Vaccinatie tegen Mexicaanse griep’ van de Gezondheidsraad. Op basis hiervan zijn er nog modelberekeningen opgesteld door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, hebben er meerdere overleggen plaatsgevonden met diverse deskundigen en heeft het Nederlands Vaccin Instituut op mijn verzoek de onderhandelingen met vaccinfabrikanten gevoerd.
Belangrijk uitgangspunt is dat op basis van de beschikbare informatie de echte griepgolf naar verwachting zal plaatsvinden in het najaar en wil een vaccin effectief zijn het zo spoedig mogelijk toegediend zal moeten worden. Vandaar dat ik bij de onderhandelingen met de fabrikanten als eis heb gesteld dat de vaccins uiterlijk eind dit jaar beschikbaar moeten zijn. Ondanks dat niet voorspelbaar is hoe het virus zich zal ontwikkelen, is het advies van de deskundigen eenduidig. Omdat op dit moment niet is aan te geven dat voor bepaalde groepen van de bevolking vaccinatie overbodig is, dient er vaccin beschikbaar te zijn voor de hele bevolking. Hiertoe reken ik ook de bevolking van de Nederlandse Antillen en Aruba. Tevens is het advies om per persoon twee vaccinaties toe te dienen omdat met één prik niet gegarandeerd is dat de persoon ook voldoende beschermd is. Ik heb dan ook besloten totaal 34 miljoen vaccins aan te schaffen.
Er is ook aandacht besteed aan de mogelijkheid dat (een deel van) de aangekochte vaccins niet gebruikt zal gaan worden. Onzeker blijft immers hoe het virus zich zal gaan gedragen en daarmee de mate waarin de griep slachtoffers zal maken.

In de contracten is dan ook opgenomen dat, in geval er vaccins niet gebruikt worden, omdat bijvoorbeeld op basis van nadere kennis alleen specifieke doelgroepen in aanmerking komen, deze resterende vaccins tegen kostprijs beschikbaar gesteld kunnen worden aan andere landen die geen vaccins hebben.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink