AIVD maakt einde aan lekken staatsgeheimen

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft het Openbaar Ministerie (OM) via een ambtsbericht op de hoogte gebracht van het vermoeden dat een 39-jarige medewerkster, haar partner en een journaliste van het dagblad De Telegraaf zich schuldig hebben gemaakt aan het schenden van staatsgeheimen.

De officier van Justitie in Den Haag heeft besloten de medewerkster en haar partner vandaag, donderdag 18 juni, aan te houden en hun woning en werkomgeving te doorzoeken, zo heeft het OM via een persbericht bekend gemaakt. De medewerkster van de AIVD wordt ervan verdacht in strijd met haar plicht tot geheimhouding ten minste twee keer geheime informatie te hebben gedeeld met haar partner en met de verslaggeefster van De Telegraaf. Deze laatsten zouden dus onbevoegd kennis hebben genomen van staatsgeheime informatie.

In maart van dit jaar zou een concept van een geheime, interne notitie aan de verslaggeefster van De Telegraaf zijn getoond. In deze interne concept-notitie werd in opdracht van het hoofd van de AIVD bekeken welke informatie de dienst aan de betrokken ministers had verstrekt in de aanloop naar de inval in Irak.

De betrokken journaliste verwerkte de geheime analyse tot een artikel dat op 28 maart 2009 werd gepubliceerd onder de kop ‘AIVD faalde rond Irak’. Het tweede artikel handelde over de beveiligingrisico’s rond het bezoek van de Dalai Lama. Dit werd begin juni gepubliceerd.

De publicatie van 28 maart was voor de AIVD aanleiding een onderzoek te beginnen naar de mogelijkheid dat een concept van de interne notitie was gelekt naar de krant. In dit onderzoek werd vastgesteld dat de betreffende medewerkster van de AIVD de beschikking had over de bewuste concept-versie van het geheime stuk. Ook werd in dit onderzoek duidelijk dat de medewerkster en haar partner heimelijke contacten hadden met de verslaggeefster van De Telegraaf.

Het openbaren van staatsgeheimen is een misdrijf dat strafbaar is gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Niet alleen degene die staatsgeheimen lekt maakt zich schuldig aan het schenden van staatsgeheimen, maar ook degenen die er vervolgens over kunnen beschikken.