Containertransferium Alblasserdam stap dichterbij

Een meerderheid van de Drechtraad is gisteren onder voorwaarden akkoord gegaan met vestiging van een Containertransferium in Alblasserdam. Hiermee is een belangrijke stap voorwaarts gezet voor de doorgang van dit Randstad Urgent-project, waarvoor staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat mede verantwoordelijk is. Het Havenbedrijf Rotterdam en het consortium van private partijen moeten nu nog een definitief besluit nemen over de exploitatie van het Containertransferium. Dit gebeurt binnen een aantal weken.

Doel van het containertransferium is binnen drie jaar 180.000 extra containers vanaf de Rotterdamse haven via de binnenvaart te vervoeren. Dit leidt tot een versterking van het aandeel van de binnenvaart in de afhandeling van containers. Ook zorgt het voor minder vrachtwagens op de wegen tussen de havens van Rotterdam en naar Alblasserdam en terug en tot een verbeterde concurrentiepositie van de Rotterdamse haven.

Eerder deze maand bereikte staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat met het Havenbedrijf Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland overeenstemming over het ontwerp van de kade van het Containertransferium Alblasserdam. Zij hebben afgesproken een aparte, ingekaste kade te maken voor het afmeren van schepen, om zo een vlotte en veilige doorvaart van de binnenvaartschepen op De Noord te garanderen.

Randstad Urgent
Het Containertransferium is één van de ruim dertig projecten van het kabinetsprogramma Randstad Urgent. Doel van het programma Randstad Urgent is de Randstad weer internationaal een economisch sterke regio te laten worden, waar het aantrekkelijk is om te wonen, te werken en te leven. Hiervoor moeten knopen worden doorgehakt en besluiten worden genomen. Elk project dat onder Randstad Urgent valt, heeft twee bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het resultaat. Samen met wethouder Bolsius van Rotterdam vormt staatssecretaris Huizinga het bestuurlijk duo voor het Containertransferium.