Heemskerk lanceert slimme ICT-projecten in de bouw

Om de bureaucratie in de bouw te verminderen lanceert staatssecretaris Heemskerk per 1 juli 2009 samen met 10 gemeenten en Bouwend Nederland een project om bouwaanvragen voortaan beter en sneller elektronisch te behandelen. Hierdoor moeten vergunningen sneller ingediend en verleend kunnen worden en kunnen bouwtrajecten eerder van start. In totaal moet hiermee jaarlijks euro 6 miljoen aan administratieve lasten worden bespaard. Dit maakte Heemskerk vandaag bekend in reactie op de nieuwe e-Readiness monitor van IBM die hij in ontvangst nam.

Volgens Heemskerk zijn er heel wat hindernissen te nemen voordat een aannemer met de bouw van een pand kan beginnen. Zeker in het licht van de huidige crisis is dit nog eens extra bezwaarlijk. Ongeveer 8 op de 10 aanvragen die gemeente ontvangt zijn onvolledig of fout ingevuld. Om sneller tot een juiste bouwaanvraag te komen is door een aantal overheden en bedrijven met hulp van EZ een internetapplicatie ontwikkeld. Hiermee kunnen ondernemers en ambtenaren informatie uitwisselen en vergunningaanvragen direct in behandeling nemen en vlot beoordelen.

Praktijktest

De praktijktest met de applicatie start op 1 juli 2009 in 10 gemeenten verspreid over het land. De test moet eind 2009 zijn afgerond. Daarna wordt gekeken of de applicatie landelijk kan worden uitgerold.

Regeldruk

Het project is één van de 'pilotprojecten' die Heemskerk uitvoert om met behulp van ICT de regeldruk voor het bedrijfsleven merkbaar te verminderen. De projecten zijn onderdeel van het programma 'Slim Geregeld, Goed Verbonden' (http://www.sggv.nl/). Heemskerk noemde het project als één van de voorbeelden hoe Nederland slimmer gebruik kan maken van ICT. 'Uit het rapport van IBM blijkt dat op dit vlak nog meer winst is te behalen voor de BV Nederland. Maar we mogen ook best een beetje trots zijn op onszelf, want het onderzoek van IBM laat zien dat we samen met de Scandinavische landen tot de absoluten top van de wereld behoren waar het gaat om ICT, ICT-toepassingen en het ICT-beleid. Het is zaak voor ons concurrentievermogen dit vast te houden,' aldus Heemskerk.

Meer informatie:

Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, Economische Zaken Persvoorlichting,

070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl. Voor het IBM onderzoek: Heleen Kamerman, IBM communicatie, heleen.kamerman@nl.ibm.com, Tel: +31 20 513 6848.