Laatste bezoek De Hoop Scheffer aan Uruzgan

Tijdens zijn afscheidsreis door Afghanistan bracht secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer ook een bezoek aan Uruzgan. Na aankomst op Kamp Holland ging hij naar patrouillepost Buman in het oostelijk Deh Rashangebied en het pas geopende Basic Health Center in Sorkh Murghab. Ook ontmoette hij de gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam.

De secretaris-generaal bezocht Afghanistan meerdere malen de afgelopen jaren en is positief over de ontwikkelingen die hij ziet. Met name op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs is volgens hem veel vooruitgang geboekt. Zo was hij in het noorden van het land te gast op een meisjesschool: “Dat zag je 7 of 8 jaar geleden niet in dit land. Ook zijn er steeds meer gezondheidsklinieken en bloeit de landbouw op. Maar je mag niet verwachten dat je in 8 jaar een land uit de middeleeuwen ombouwt tot een modern land. We moeten geduld hebben met een hoofdletter G.”

Behalve in Uruzgan was De Hoop Scheffer in Kabul, waar hij gesprekken voerde met president Hamid Karzai, de VN-afgevaardigde Kai Eide en de commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), generaal Stanley McChrystal. Ook bezocht hij ISAF-militairen in het noorden van het land.