Wetsvoorstel verwijsindex risicojongeren

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DJenG/SenS-2939653

23 juni 2009

Donderdag 25 juni aanstaande heeft u de plenaire behandeling van het voorstel tot wijziging van de Wet op de jeugdzorg met betrekking tot de verwijsindex risico’s jeugdigen geagendeerd. Met het oog op een voorspoedige behandeling, zodat het onderhavige voorstel op 1 januari 2010 in werking kan treden, bied ik u hierbij een werkversie aan van de algemene maatregel van bestuur waarin ondermeer de categorieën van instanties en functionarissen worden aangewezen die de bevoegdheid krijgen te melden aan de verwijsindex. Deze werkversie geeft een indruk van de inhoud van de toekomstige amvb. Ik wijs er nadrukkelijk op dat deze versie nog niet gereed is voor aanbieding aan de Raad van State. Daarvoor dient de versie nog verder te worden vervolmaakt en dient consultatie met het veld plaats te vinden. De amvb zal in het kader van de u bekende Wjz-voorhangprocedure aan uw Kamer worden voorgelegd, en tevens in de Staatscourant worden gepubliceerd, waarmee aan een ieder de mogelijkheid wordt geboden om wensen en bedenkingen kenbaar te maken.
Naast deze algemene maatregel van bestuur zal – op basis van artikel 2g, leden 3 en 4, van het voorstel – een ministeriële regeling worden opgesteld. In de ministriële regeling worden regels opgenomen met betrekking tot afspraken omtrent de samenwerking tussen de betrokken gemeenten en de betrokken instanties en functionarissen in het kader van de verwijsindex. Van deze regeling is nog geen concept beschikbaar.
Tevens bied ik u hierbij de handreiking ‘meldcriteria’ aan die 6 april jongstleden beschikbaar is gekomen. De handreiking die in nauwe samenwerking met de ketenpartners tot stand is gekomen, biedt de professional, door middel van identificatie van en toelichting op een aantal concrete situaties, praktische en bruikbare handvaten bij de afweging een jeugdige te melden aan de verwijsindex.


Daarmee dient de handreiking als een nadere inkleuring van het kader voor melden dat is opgenomen in artikel 2j van het wetsvoorstel. De handreiking is via het internet te raadplegen op www.meldcriteria.nl.

De Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet