Basisscholen stimuleren toptalent

Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs heeft vandaag bekend gemaakt welke scholen subsidie krijgen om toptalent op de basisschool te stimuleren.

In totaal gaat het om ongeveer 400 scholen. De staatssecretaris heeft hiertoe 28 projecten gehonoreerd op voorstel van een commissie onder leiding van KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf.

Excellentieprojecten
Bij hoger begaafde kinderen wordt eenderde onvoldoende uitgedaagd. Bij kinderen met een IQ van 150 of meer is dit zelfs tweederde. Zeker in het basisonderwijs blijkt het lastig de toptalenten die aandacht te geven die ze nodig hebben om uitmuntend te presteren. Daarom heeft staatssecretaris Dijksma een subsidieregeling voor het stimuleren van excellentie op basisscholen in het leven geroepen. 195 schoolbesturen hebben een voorstel ingezonden. Per projectvoorstel deden meerdere scholen mee. Staatssecretaris Dijksma is verheugd over het enthousiasme van basisscholen. "Het geeft aan dat het stimuleren van toptalent een thema is dat leeft bij scholen. Kinderen die iets sneller kunnen leren, krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Dat is wel nodig want ongeveer eenderde van deze leerlingen wordt niet voldoende uitgedaagd. Terwijl ieder kind het verdient om het beste uit zichzelf te halen."

Een commissie onder leiding van KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf heeft de voorstellen beoordeeld. "Uit de vele projecten hebben we de beste geselecteerd voor een subsidie. De 28 gekozen projecten zijn innovatief en betrekken hun omgeving bij het project", aldus Dijkgraaf. In de plannen zoeken basisscholen samenwerking met peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Ook de inzet van ICT neemt een belangrijke plek in evenals het opzetten van zogenaamde plusgroepen en extra lessen voor talentvolle leerlingen. De projecten worden begeleid en gevolgd zodat de resultaten daadwerkelijk worden gehaald en verspreid. Met de excellentieprojecten is ruim 5 miljoen euro gemoeid.

Ook de scholen die geen subsidie krijgen, wil Dijksma tegemoet komen. Deze scholen worden actief uitgenodigd deel te nemen aan landelijke excellentieprojecten zoals de digitale topschool en samenwerkingsverbanden met universiteiten. Bovendien worden jaarlijks bijeenkomsten georganiseerd voor de scholen om ervaringen op het gebied van toptalent uit te wisselen.

Achtergrond
Schoolbesturen, schoolleiders en leerkrachten worstelen met de vraag hoe ze hoger begaafde kinderen voldoende uitdaging kunnen bieden. Om die reden is er voor basisscholen een apart excellentieprogramma. Voor het programma is 10 miljoen euro uitgetrokken. Naast de excellentieprojecten zijn er ook landelijke projecten waar alle scholen in Nederland profijt van kunnen hebben. Zo is er een digitale topschool, www.beterweters.nl, waar voor alle scholen, leerlingen en ouders informatie te vinden is over hoogbegaafdheid, maar waar ook games en leermateriaal op staat. Andere projecten zijn de Haagse proeftuinen waarin praktische ervaring wordt opgedaan met plusklassen, Leonardo-onderwijs, digitaal lesmateriaal en vroegsignalering, als verkenning voor héél Nederland. Het Platform Bètatechniek gaat basisonderwijs en wetenschap verbinden. Basisscholen kunnen een beroep doen op universiteiten die zich hierbij aansluiten om leerlingen extra uitdaging te bieden en kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek.