Bijleveld en Albayrak bieden hulp bij Bon Futuro

Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie hebben op Curaçao een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Antilliaanse regering over de aanpak van de problemen in de Bon Futuro-gevangenis. Nederland gaat per direct personele ondersteuning leveren in de Bon Futuro om de veiligheid van de medewerkers en de gedetineerden zodanig te verbeteren dat de gevangenis kan voldoen aan de internationale normen.

Uit diverse rapporten, onder meer dat van het Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT) uit 2007, en uit diverse ernstige incidenten is gebleken dat ondersteuning vanuit Nederland noodzakelijk is. De komende drie jaar zal een Nederlands managementteam van de Dienst Justitiële Inrichtingen, die onder de verantwoordelijkheid van staatssecretaris Albayrak valt, in samenwerking met het lokale gevangenispersoneel hiervoor zorg dragen. Voorts zullen vanaf medio augustus voor de periode van een half jaar dertig gespecialiseerde DJI-medewerkers zich bezighouden met de ring- en toegangsbeveiliging in de Bon Futuro. Ook zullen zij zorgen voor kennisoverdracht aan en bevordering van expertise bij de vaste leiding en de vaste medewerkers. Daarnaast zal gespecialiseerd personeel worden ingevlogen ten behoeve van acties gericht op het verwijderen van ongeoorloofde voorwerpen in de gevangenis.

De kosten van de ondersteuning worden gedekt uit middelen die staatssecretaris Bijleveld eerder ter beschikking heeft gesteld voor de uitvoering van de uitvoering van het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen. Overigens blijven de Antilliaanse Minister van Justitie en de Gezaghebber van het eilandgebied Curaçao verantwoordelijk voor de situatie in de Bon Futuro en de vreemdelingendetentie.