Brief aan de Tweede Kamer over tien puntenplan Algemeen Christelijke Politiebond

Beantwoording van de vragen van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door de minister naar aanleiding van de brief Preventieve maatregelen tegen geweld van de Algemeen Christelijke Politiebond.

De minister heeft overleg gehad met de politievakorganisaties over agressie en geweld tegen politieambtenaren in het algemeen en de preventieve maatregelen van de Algemeen Christelijke Politiebond in het bijzonder. De uitkomsten van dit overleg zijn betrokken bij de beantwoording van de vragen.

Afspraak met de politievakorganisaties is dat een goede invulling van het werkgeverschap vraagt om een uniforme behandeling van zaken van agressie en geweld door alle korpsbeheerders en korpschefs van de politiekorpsen. Hiervoor komt er een landelijke uitvoeringsregeling. Deze uitvoeringsregeling is gebaseerd op de handreiking voor het protocol over geweld tegen de politie, Kamerstukken II, vergaderjaar 2005-2006, 29628 nummer 29. Deze uniforme regeling vloeit tevens voort uit de CAO politie 2005 en bevat arbeidsvoorwaardelijke aspecten. Gelet hierop wil ik dit najaar overeenstemming bereiken met de politievakorganisaties over deze regeling.