Jaarrapportage 2008 VROM-Inspectie: Met het oog op de leefomgeving

In 2008 voerde de VROM-Inspectie onderzoeken uit naar de verschillende schakels in de bouwketen, de afvalketen, de bodemketen en de vuurwerkketen. Daarbij werden successen geboekt, bijvoorbeeld bij de aanpak van constructieve gebreken in bouwwerken, bij het beperken van illegale vuurwerkimporten, tegengaan van de export van kunststofafval en de aanpak van bodemfraudeurs. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2008 van de VROM-Inspectie.

De VI bevordert de naleving en uitvoering van wet- en regelgeving voor bouwen, wonen, ruimte en milieu door bedrijven, instellingen, burgers en andere overheden. Zo worden problemen tot een oplossing gebracht, kwetsbare belangen beschermd, risico's beperkt en de doelstellingen van de rijksoverheid nagestreefd.

De VROM-Inspectie waakt over de kwaliteit van de leefomgeving. Overheden, bedrijven, instellingen en burgers zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk om aan de gestelde eisen te voldoen. De Inspectie ziet erop toe dat die naleving er ook daadwerkelijk is. Zo werden de afgelopen zes jaar alle gemeenten en provincies doorgelicht en geadviseerd over een goede uitvoering van taken op het terrein van VROM. De inspecties hadden effect zodat in 2008 een eind kwam aan deze wijze van inspecteren. Voor de noodzakelijke laatste stap in de kwaliteitsverbetering zijn andere instrumenten effectiever, meent de VROM-Inspectie. Meer kritische massa bij gemeenten bijvoorbeeld door samenwerking, en benchmarking, gemeenten die zich onderling vergelijken.
De VROM-Inspectie zal haar toezicht voortaan meer richten op belangrijke thema's en op het functioneren van de gehele keten. Een aantal van de thematische onderzoeken die in 2008 plaatsvonden droeg al kenmerken van zo'n ketenbenadering.

Download de jaarrapportage.