Medvedev en Balkenende: vriendschapsjaar Rusland-Nederland in 2013

Tijdens het werkbezoek van de Russische president Medvedev hebben Nederland en Rusland besloten tot de organisatie van een vriendschapsjaar in 2013.

'Een unieke gelegenheid om de brede samenwerking tussen Nederland en Rusland in de schijnwerpers te zetten.' Zo begroette minister-president Balkenende het initiatief van de Russische president Medvedev.

Opening Hermitage Amsterdam

De Russische president Medvedev was in Nederland voor een werkbezoek. Vrijdag opende hij samen met hare Majesteit de Koningin het museum de Hermitage Amsterdam. De opening van de Hermitage aan de Amstel onderstreept de lange historische en culturele banden tussen Rusland en Nederland.

Besprekingen regeringsdelegaties

Na een persoonlijke ontmoeting op zaterdag leidden minister-president Balkenende en president Medvedev besprekingen van de twee regeringsdelegaties.

Zij bespraken de betrekkingen tussen beide landen, op velerlei terrein: politiek, cultureel, economisch, landbouw, onderwijs en wetenschap. Ook de samenwerking en dialoog op het gebied van versterking van de rechtsstaat en de mensenrechten kwam aan de orde, net zoals samenwerking in de de G20, de mogelijke oprichting van een speciaal tribunaal tegen piraterij en de mogelijkheden tot verdere samenwerking op energiegebied.

Tenslotte spraken beiden af dat 2013 een bilateraal jaar gewijd aan de betrekkingen tussen Nederland en Rusland zal worden.

Ontmoeting met Nederlands bedrijfsleven

Na een rondvaart door Amsterdam, waaraan ook mevrouw Medvedev en mevrouw Balkenende deelnamen, vond aan het einde van het programma een ontmoeting plaats tussen president Medvedev en minister-president Balkenende samen met de CEO's van de Nederlandse bedrijven KLM, Shell, Philips, Haven Rotterdam, Gasunie, Gasterra, Friesland Camoina, Boskalis, ING, Van Oord en Haskoning.

Tijdens de bijeenkomst werd onder meer gepraat over hoe Nederlandse bedrijven kunnen helpen bij het realiseren van grote (energie)projecten in Rusland en hoe de Russische overheid de barrières die daarbij soms opduiken kan helpen slechten.

Amsterdam, 20 juni: In het Okura Hotel nemen president Medvedev en minister-president Balkenende deel aan een rondetafel-gesprek met CEO's van het Nederlandse Bedrijfsleven.
© foto Frank van Beek, Capitalphotos

Amsterdam 20 juni: President Medvedev en de minister-president tijdens de rondvaart door de Amsterdamse grachten. © foto Frank van Beek, Capital Photos