Slooppremie voldoende transparant

Voor autokopers is het voldoende duidelijk hoeveel slooppremie zij ontvangen voor hun inruilauto. De premie mag niet verdwijnen in de inruilkorting. Dat schrijft (doc, 179 KB) minister Cramer op vragen van Kamerlid Liesbeth Spies.

Spies verwees met haar vragen naar een artikel van dagblad De Volkskrant op 4 juni 2009, getiteld 'Slooppremie verdwijnt in inruilkorting' (Volkskrant.nl). De krant stelt daarin dat "Een groot deel van de 85 miljoen euro aan slooppremies zal waarschijnlijk terechtkomen bij autobedrijven, en niet bij de autobezitters voor wie het geld eigenlijk bestemd is." Dat zou komen omdat automobilisten een korting op de aanschafprijs krijgen in plaats van de premie. Het autobedrijf zou zo een resterend deel van de slooppremie achteraf bij het ministerie van Economische Zaken kunnen incasseren.

Transparant
Minister Cramer acht dat niet wenselijk. Zij wijst er op dat de autodealer de slooppremie volgens de voorwaarden van de sloopregeling expliciet op de koopovereenkomst moet vermelden. Dit staat los van eventuele andere kortingen. Met de aparte vermelding weet de consument dus altijd waar hij aan toe is. Het ministerie van VROM heeft met brancheorganisaties BOVAG en RAI over deze kwestie gesproken. Toen is geconstateerd dat de transparantie voor de consument voldoende is gegarandeerd.

  • Beantwoording Volkskrant-artikel Slooppremie verdwijnt in inruilkorting
    Kamerstuk | datum verzending: 25-6-2009 11:28