Van Bijsterveldt maakt winnaars bekend van Olympiades

Op donderdagmiddag 25 juni heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) 27 leerlingen uit heel Nederland gehuldigd als winnaar van de Olympiades.

De winnaars bleken het beste te zijn in wiskunde, scheikunde, natuurkunde, informatica, biologie of aardrijkskunde. In totaal deden bijna 20.000 leerlingen mee aan de nationale Olympiades. "Deze winnaars zijn het neusje van de zalm van het bèta-onderwijs. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze hun kennis kunnen verzilveren tijdens de internationale Olympiades en wens ze daarbij veel succes!", sprak Van Bijsterveldt.

Groepsfoto Olympiade

Op het Zandvlietcollege in Den Haag reageerden de prijswinnaars dolenthousiast op hun overwinning. In de zomer vertegenwoordigen zij Nederland op de internationale Olympiades. In twee weken tijd gaan de leerlingen de strijd aan met vakgenoten uit ruim vijftig andere landen. De leerlingen nemen daarvoor onder meer theorie- en practicatoetsen af. Een oud-winnaar van de Olympiade zei dat "niet alleen je vakkennis toeneemt, maar vooral het aantal internationale contacten".

Dit jaar vinden de internationale Olympiades plaats in Japan (biologie), België (aardrijkskunde), Bulgarije (informatica), Mexico (natuurkunde), Verenigd Koninkrijk (scheikunde) en Duitsland (wiskunde). Tijdens de toespraak gaf Van Bijsterveldt aan dat zij zich inzet om de internationale Olympiade voor wiskunde in 2011 in Nederland te organiseren. Zij stelt hiervoor 1 miljoen euro beschikbaar.