Vier praktijkteams ondersteunen gemeenten

Vanaf vandaag ondersteunt een praktijkteam gemeenten die kampen met overlast door Marokkaans-Nederlandse jongeren. In het team zitten deskundigen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Wonen, Wijken en Integratie, het Interactieteam Interetnische Spanningen, Jeugd en Veiligheid, Forum (Instituut voor multiculturele ontwikkeling) en politiemensen van het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit van de politie. Minister Ter Horst heeft het team vandaag geïnstalleerd.

Als een gemeente het praktijkteam inschakelt, biedt het team één tot maximaal twee maanden ondersteuning bij het oplossen van acute problemen die veroorzaakt worden door Marokkaans-Nederlandse jongeren. Het team neemt de verantwoordelijkheid van de gemeente niet over, maar biedt wel hulp en advies.

Een tweede praktijkteam bestaat uit deskundigen van het ministerie van BZK en de gemeenten in Kennemerland, en gaat helpen bij de aanpak van overlast die jongeren veroorzaken. Het gaat daarbij vooral om verstoring van de openbare orde, vernielingen, baldadigheid, openbare dronkenschap, wildplassen en schreeuwen.

Ten slotte zijn er twee praktijkteams gevormd die zich gaan bezighouden met alcoholgebruik door jongeren (onder de 16 jaar) en overmatig alcoholgebruik door jongeren tussen de 16 en 23 jaar, soms in combinatie met drugsgebruik. De twee teams gaan aan de slag in gemeenten in West-Friesland en Zuid-Holland Zuid.