Wijkbezoek Alkmaar: ‘Met kleine stapjes bereik je het meest’

Als je in kleine treetjes denkt, bereik je meer dan wanneer je inééns een mooie baan wil. Dit hield minister Van der Laan zijn publiek voor tijdens het wijkbezoek in Alkmaarse wijk Overdie. ‘Het idee van de participatieladder is heel stimulerend.’

Met deze woorden opende de minister het Wijkservicebedrijf in Overdie, een initiatief van verschillende organisaties waar bewoners terechtkunnen met al hun vragen over inkomen, leren, inburgeren en werk. De klantmanagers van de organisaties vormen samen het O(verdie)-team dat het Wijkservicebedrijf Overdie bemant. ‘Dit is de samenwerking zoals die moet zijn’, sprak de minister vanaf de onderste tree van de ‘participatieladder’. De ladder symboliseerde het instrument waarmee de gemeente de participatiegraad meet.

Broedplaats
Van der Laan begon zijn wijkbezoek in de voormalige keukenshowroom ‘Schuurman’. Dit enorme gebouw is nu eigendom van woningcorporatie Woonwaard en wordt door kunstenaars als expositieruimte gebruikt. Pierre Sponselee, directeur-bestuurder van Woonwaard, wil er een ‘broedplaats’ van maken ‘waar activiteiten voor de wijk en voor de kunstenaars samenvloeien in één pand’. Een mooi voorbeeld van investeren in maatschappelijk vastgoed, vindt Van der Laan.

Actie
Per paardentram verkende de minister het zonnige Overdie. De ‘tram’ stopte bij de nieuwbouw 'Parcstede' in Oud-Overdie en bij de gerenoveerde woningen aan de Camphuyserkade. Deze panden zouden gesloopt worden. Maar de bewoners hebben actie gevoerd, waarna de huizen grondig gerenoveerd zijn. Woningcorporatie Van Alckmaer liet ze uit een menu verschillende mogelijkheden kiezen. Nel van Bodegom van de bewonerscommissie Camphuyserkade is heel blij dat ze in de buurt kan blijven wonen. Vol trots nodigt ze de minister uit in haar gerenoveerde woning.

Ouderkamers
Weer terug in de paardentram sprak de minister onder andere met de voorzitter van de buurtvaders Houssaine, internetondernemer Brian en ex-snackbarhoudster Daniëlle. Zij werkt nu voor het Wijkservicebedrijf waar de ondernemers met elkaar in contact komen. ‘Heb je nog een tip?’, vraagt Van der Laan. ‘De jongeren én hun ouders ondersteunen’, zegt Daniëlle. ‘Dat doe ík!’, roept haar buurvrouw Houriya Abbou. Op scholen voert zij in speciale ‘ouderkamers’ gesprekken met de ouders van de leerlingen.

IJsje
Na het openen van het Wijkservicebedrijf, een voorstelling van schoolkinderen en een gesprek over het project Supporters voor Supporters praat Van der Laan met Hugo, de man van Daniëlle. Kinderen die met een goed rapport in zijn snackbar kwamen, gaf hij een ijsje. ‘Ze missen complimenten en motivatie’, zegt hij, ‘en door kleine dingen te veranderen, kun je een heel beeld veranderen.’ Van der Laan: ‘Het is net als met de participatieladder: met kleine stapjes bereik je het meest.’

Zie ook: