Toekomstbestendige bekostiging voor ernstig zieke kinderen

Staatssecretaris Bussemaker werkt aan een toekomstbestendige bekostiging van de zorg aan ernstig zieke kinderen in kinderhospices en verpleegkundig kinderdagverblijven.

Kindje op een medisch kinderdagverblijf luistert naar vrouw met gitaar.

Tot die regeling er is, blijft de bestaande tijdelijke regeling bestaan. Daarbij leveren zorgaanbieders zorg op grond van een indicatie van een medisch specialist, die vervolgens betaald wordt door het zorgkantoor.

Witte vlek

Eind 2008 zegde Bussemaker al toe met een oplossing te komen voor de ‘witte vlek’ in de bekostiging van de verpleging die noodzakelijk is in verband met medisch-specialistische zorg, zoals in kinderhospices en verpleegkundig kinderdagverblijven. Deze zorg maakt geen deel uit van de AWBZ-indicaties; het gaat tenslotte overwegend om curatieve zorg. Deze duiding is echter niet doorgevoerd in bekostiging en declaratie.

Niet in gedrang

In een brief aan de Kamer beschrijft ze hoe deze verpleegkundige zorg vanaf 2010 bekostigd zal worden. Bussemakers oogmerk hierbij is te voorkomen dat de zorg aan deze groep kinderen in het gedrang komt.