Vereenvoudiging EZ regelingen: subsidieaanvraag ondernemer eenvoudiger

De EZ-regelingen worden steeds makkelijker aan te vragen voor ondernemers. Dat is sinds kort vastgelegd in het nieuwe Kaderbesluit EZ subsidies. Daarin staat bijvoorbeeld dat aanvragers van subsidies voortaan automatisch een voorschot krijgen en daarvoor geen dikke pakken met papier hoeven op te sturen.

Dat hoorden minister Van de Hoeven, staatssecretaris Heemskerk en een aantal zogenoemde adoptieondernemers dinsdag 30 juni 2009 tijdens een presentatie over de vergaande vereenvoudiging van het EZ-instrumentarium.

EZ wil bij het aanvragen en toekennen van subsidies klantvriendelijk zijn. Een van de ideeen die daarvoor worden uitgewerkt is een vorm van accountmanagement. De ondernemers gaven aan dat ze een jaarlijks bezoek van een accountmanager vergelijkbaar met een bezoek van een verzekeringsagent heel erg kunnen waarderen.

Profiteren van regelingen

Volgens Van der Hoeven wil EZ door de vereenvoudiging van de procedures het leven van de subsidieadviseurs echt niet onmogelijk maken, maar moet hun vak steeds overbodiger worden. 'Vooral de echt innoverende ondernemers moeten van onze regelingen profiteren,' aldus de minister.

De twee bewindslieden ontvingen de 9 ondernemers op het ministerie om te praten over vereenvoudigde subsidie-fromulieren, de nieuwe dienstverlening van SenterNovem en vermindering van de regeldruk.

Aanvraagprocedures

SenterNovem probeert de aanvraagprocedures met één digitaal formulier zo eenvoudig mogelijk te houden om ergernis, maar vooral ook fouten bij de aanvraag te voorkomen. Zo kun je een innovatievoucher sinds kort in een paar minuten op een betrouwbare manier aanvragen. Daarbij wordt nadrukkelijk om input van de ondernemers - de gebruikers - gevraagd. Want wat gebeurt er als je halverwege het formulier stopt? Geruststellende gedachte: de al ingevulde gegevens worden opgeslagen. Ook wordt geregeld dat je in de toekomst gegevens nog maar eenmalig hoeft aan te leveren, of dat gebruik wordt gemaakt van gegevens die de bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel al heeft.

Rompslomp

Natuurlijk loopt het met het aanvragen van een subsidie nog niet altijd soepel. Maar de opmerking 'ik begin er niet meer aan want het is veel teveel rompslomp' van een van de ondernemers werd niet door de rest van de tafel gedeeld. Ook was er de nodige lof voor laagdrempelige regelingen zoals de WBSO, die bijvoorbeeld voor gameontwikkelaars een steun in de rug blijken bij hun innovaties.

Regeldruk

Tijdens de sessie werd ook gesproken over de merkbare vermindering van de regeldruk. Staatssecretaris Heemskerk legde uit dat dit een belangrijke prioriteit is van het kabinet, maar dat we ons wel moeten realiseren dat Nederland nooit één regelvrije zone kan worden. 'Dat is een onmogelijkheid in een zo drukbevolkt land als Nederland.'

Dienstverlening

Een recreatie-ondernemer vertelde over zijn ervaringen met gemeentelijke overheden en regels en vergunningen. Na een verhaal over wat gemeenten kunnen doen voor ondernemers vertelde één van de ondernemers dat de Gemeente Westland sinds kort enorm gefocust is op verbetering van de dienstverlening aan ondernemers.

Heemskerk en Van der Hoeven houden regulier contact met de groep ondernemers. 'We willen van u blijven horen wat u voor belemmeringen u ondervindt bij ondernemen, ' zei van der Hoeven. De groep komt twee keer per jaar bij elkaar.