Fiscale nieuwsflits 2 juli 2009

Deze fiscale nieuwsflits heeft een bericht over Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst.

AWR: Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst

Den Haag. Dit besluit betreft een wijziging van het fiscale boetebeleid van de Belastingdienst in verband met het per 1 juli 2009 in werking treden van de Vierde tranche van de Algemene wet bestuursrecht. Ook is het boetebeleid met betrekking tot onder meer de motorrijtuigenbelasting (par. 33) gemoderniseerd.

In dit besluit legt de staatssecretaris zijn beleid neer voor het opleggen van bestuurlijke boeten bij de heffing van rijksbelastingen waarop Hoofdstuk VIIA van de AWR van toepassing is. Het besluit is ook van toepassing op regelingen die onder het bereik van dit Hoofdstuk van de AWR zijn gebracht, zoals bijvoorbeeld werknemersverzekeringen.

Voor nog niet onherroepelijk vaststaande boetebeschikkingen en nog op te leggen boeten waarop een eerdere versie van dit besluit van toepassing is, geldt het volgende. Voor zover het in dit besluit neergelegde beleid gunstiger is dan het eerdere beleid heeft de belanghebbende (degene aan wie een boete is of kan worden opgelegd) recht op toepassing van dit gunstigere beleid.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 120 op 2 juli 2009).

Besluit van 25 juni 2009, CPP2009/1062M, Awr Hoofdstuk VIIA