Heel Nederland naar Olympisch niveau

Het kabinet is enthousiast over het Olympisch Plan 2028 van NOC*NSF. Het kabinet heeft de ambitie om heel Nederland op Olympisch niveau te brengen zodat Nederland niet alleen op het gebied van sport, maar ook in economisch, sociaal, ruimtelijk en cultureel opzicht tot de wereldtop gaat behoren. De Olympische waarden dienen daarvoor de komende jaren als inspiratiebron. Daarnaast stelt het kabinet 4,5 miljoen euro beschikbaar om de KNVB een bid uit te laten brengen om het WK Voetbal in 2018 of 2022 in Nederland en België te organiseren. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van dit kabinetsstandpunt.

In het kabinetsstandpunt 'Uitblinken op alle niveaus' staan de vijf terreinen waarop de samenleving topprestaties moet gaan leveren. Deze ambities kunnen alleen worden gerealiseerd door samenwerking tussen de rijksoverheid en de sportsector, maar ook met gemeenten, provincies, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de bevolking zelf. De komende jaren zal een maatschappelijke en financiële kosten-batenanalyse worden gemaakt. Wanneer de komende jaren voldoende vooruitgang wordt geboekt, kan Nederland in 2016 besluiten een bid voor te bereiden om de Olympische en Paralympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen.

In het kabinetsstandpunt staan de volgende ambities geformuleerd:

  • De ambitie Talentvol Nederland is naast sport gericht op talentontwikkeling in onder meer onderwijs, cultuur, wetenschap en innovatie. Het kabinet onderzoekt of het aantal LOOT-scholen (scholen waar onderwijs en topsport worden gecombineerd) kan worden uitgebreid van 27 tot ongeveer 35, die goed regionaal verspreid zijn. Ook wordt bekeken of het LOOT-concept toegepast kan worden op MBO-instellingen en beschikbaar gemaakt kan worden voor talenten op het gebied van muziek en dans.
  • Meedoen in Nederland heeft tot doel dat in 2028 sport voor iedereen toegankelijk is en dat meer mensen gaan sporten en bewegen. Ook zet het kabinet in op maatschappelijke stages, beroepsstages, vrijwilligerswerk, werkervaringsplaatsen en werkgelegenheid. Met gemeenten, woningcorporaties en de sportsector wordt ervoor gezorgd dat er voldoende sportvoorzieningen zijn in achterstandswijken.
  • De ambitie Vitaal Nederland richt zich op een gezonde en sportieve samenleving, met o.a. aandacht voor vitale ouderen en bedrijfssport voor fitte werknemers. Ook moet de leefomgeving van mensen beweegvriendelijker worden. Een aantal gemeenten start al met de Gezonde Wijk.
  • Het kabinet heeft de ambitie om Nederland mooi, duurzaam en bereikbaar te maken en te houden. Er komt een ruimtelijk plan voor een Olympische hoofdstructuur. Architecten zullen uitgedaagd worden met gedurfde ontwerpen te komen. Nederland moet een gidsland worden in duurzame ontwikkelingen.
  • Om de uitstraling van ons land te vergroten wil het kabinet een meerjarige en strategische evenementenkalender. Op de kalender is aandacht voor sportevenementen, maar ook voor culturele manifestaties, belangrijk congressen en bijvoorbeeld de Floriade.