Lancering Plan van Aanpak Elektrisch Rijden

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Deze rit vanaf het plein naar mijn ministerie smaakt naar meer. Wat een geweldige wagens! En wat geweldig dat u hier allemaal bent.

A special welcome to the senior foreign representatives from Renault-Nissan, Toyota, Mitsubishi and Volvo. We are honoured to have you here. Your presence underscores your interest in the Netherlands as a testing ground for electric driving. The vehicles here today illustrate your sense of progress, innovation and creativity.

Als je eenmaal aan een elektrisch voertuig gewend bent, dan wil je volgens mij niet anders meer. Dit zijn de voertuigen van de toekomst. Nu is het moment gekomen dat zij onze wegen gaan veroveren.

· Het momentum is er op markt. Er staan regelmatig klanten blij dealers op de stoep die graag een elektrische auto willen kopen.

· De technologie verbetert en de actieradius van de elektrische auto wordt groter.

De internationale automerken zijn dolenthousiast bezig met het ontwikkelen van hun elektrische modellen en treffen de voorbereidingen voor de introductie op de markt. Vandaag hebben we hier de Nederlandse primeur van drie elektrische voertuigen:

· De Kangoo Bebop [spreek uit: kangoe biebop] ZE van Renault.

· Volvo V70 plug-in hybride.

· De Opel Ampera.

Het zijn allemaal koplopers, pioniers pur sang.

De fabrikanten van deze voertuigen vinden in Nederland een aantrekkelijke proeftuin om elektrische mobiliteit tot bloei te laten komen. Hier kunnen zij nieuwe soorten introduceren en in de praktijk zien wat aanslaat en wat niet. Het kabinet gaat deze voedingsbodem stevig bemesten.

Minister van der Hoeven heeft zojuist een aantal maatregelen aangekondigd waarmee wij het mogelijk maken dat de aanbieders van elektrische voertuigen en de oplaadinfrastructuur een steun in de rug krijgen. Maar daar laten we het niet bij. We gaan ook de vraag naar deze auto’s aanwakkeren. Daarom:

· Geven we gemiddeld euro 8.000,- subsidie per aangeschafte elektrische auto aan bedrijven

· Blijven elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en Motorrijtuigenbelasting en zullen ze waarschijnlijk in de laagste tariefcategorieën van de KM-prijs vallen.

· Komt er een extra laag tarief van 10% bijtelling.

De overheid zal optreden als launching customer en we gaan het bedrijfsleven daar met subsidies toe stimuleren. Mijn ministerie neemt hierin het voortouw. We hebben een groot wagenpark van 1966 auto’s. Volgend jaar beginnen we met het inkopen van elektrische voertuigen.

Door deze maatregelen wordt het aanschaffen van een elektrische wagen in 2010 een serieuze mogelijkheid voor mensen die een nieuwe auto willen kopen.

Dames en heren,

Dit kabinet laat er geen gras over groeien. We bereiden de weg voor deze prachtige voertuigen. Wij geven hun fabrikanten en mensen die een elektrische auto willen kopen de wind in de rug. We drukken het elektriciteitspedaal in en gaan met volle kracht vooruit!