Met geldig Nederlands paspoort gewoon naar de VS

reisdocument

Met een geldig Nederlands paspoort kan gewoon zonder visum naar de Verenigde Staten worden gereisd. Dit geldt ook voor paspoorten die zijn uitgegeven voor 28 augustus 2006. Deze paspoorten bevatten geen chip.

Visumplicht voor noodpaspoorten

De VS laten echter geen mensen meer toe die reizen met een noodpaspoort zonder chip. Voor noodpaspoorten zonder chip geldt vanaf 1 juli 2009 een visumplicht. Dat betekent dat met een Nederlands noodpaspoort alleen naar of via de VS kan worden gereisd met visum, omdat Nederlandse noodpaspoorten chiploos zijn.

De VS kunnen een uitzondering maken voor aantoonbare noodsituaties, zoals een overlijdensgeval in de familie of vanwege een dringende medische noodzaak.

Een noodpaspoort kan op Schiphol worden aangevraagd door mensen die op het laatste moment niet beschikken over een (geldig) reisdocument en die wel in aanmerking komen voor een reisdocument.
De eis dat kinderen over een eigen paspoort dienen te beschikken voor reizen naar de VS is al enkele jaren van kracht.

De officiële informatie over de toelatingseisen tot de Verenigde Staten is te vinden op: http://amsterdam.usconsulate.gov/visa_waiver_program2.html