Minister Verburg gaat naar Thailand en Vietnam

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) brengt van zaterdag 4 juli tot en met woensdag 8 juli een bezoek aan Thailand en Vietnam.

In Thailand bezoekt de minister een fabriek van Royal Friesland Campina en heeft zij een ontmoeting met vertegenwoordigers van Nederlandse en Thaise bedrijven.

Minister Verburg is in Vietnam op uitnodiging van minister Cao Duc Phat van Landbouw en Plattelandsontwikkeling. De ministers zullen praten over afspraken die met de Vietnamese overheid zijn gemaakt op het gebied van cacao, koffie, vis en schelpdieren, water voor voedsel en ecosystemen, tuinbouw, veterinaire zaken, bosbouw en klimaatverandering. Een bilateraal werkprogramma vormt de basis hiervan.

In aansluiting op haar ontmoeting met minister Cao Duc Phat bezoekt Verburg een aantal projecten waaronder een groenten- en bloemenkwekerij in de provincie Bac Ninh. Zij zal zich ook laten informeren over ontwikkelingen in het waterbeheer in die regio.

Daarnaast gaat de minister in de Mekong delta naar een pangasiusviskwekerij en verwerkingsbedrijf, een Marine Stewardship Council project voor schelpdieren, en een cacaobedrijf.

Verder heeft de minister een ontmoeting met het People Committee (het Volkscomité) van Ho Chi Minh City en met vertegenwoordigers van het Nederlands en Vietnamees bedrijfsleven.

Tot slot neemt minister Verburg in Ho Chi Minh City deel aan een bijeenkomst over publiek-private partnerschappen op het gebied van duurzame visserij.

Nederland is in Europa een van de grootste importeurs van landbouwproducten uit Vietnam. In 2008 is de export van landbouwproducten van Vietnam naar Nederland met 8% gestegen tot bijna 350 miljoen US dollar. Nederland importeert uit Vietnam koffie, cacao, vis, fruit en groenten.

Om de handelsstroom duurzamer te maken, wordt de inzet op publiek-private partnerschappen door beide landen versterkt. Hierin werken de private sector, maatschappelijke organisaties en overheid van beide landen samen aan verduurzaming van de productie en handel op basis van de drie p's people, planet en profit.