Ministerraad stemt in met wet cliëntenrechten zorg

De ministerraad heeft op voorstel van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ingestemd met het wetsvoorstel cliëntenrechten zorg. De rechten van de cliënt worden zoveel mogelijk in één nieuwe, solide wettelijk regeling bijeen gebracht waardoor de positie van de cliënt ten opzichte van de zorgaanbieder wordt versterkt. Het wetsvoorstel heeft niet alleen betrekking op de geneeskundige behandeling, maar op alle relaties tussen cliënten en zorgaanbieders, dus ook in de care.

De cliënt heeft recht op goede zorg, in de gehele keten van de zorg. In het wetsvoorstel is vastgelegd dat de cliënt gemakkelijker kan kiezen voor de zorgaanbieder die het beste bij zijn zorgvraag past. De cliënt moet de informatie krijgen om een eigen afweging te maken. De naleving van de rechten is gemakkelijker afdwingbaar bij een externe geschilleninstantie. Uit de rechten van cliënten vloeien uiteraard verplichtingen voort voor zorgaanbieders. Het bestuur van een zorginstelling is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg. De eisen met betrekking tot goed bestuur worden daarom aangescherpt. De Inspectie voor de gezondheidszorg ziet toe op de naleving van alle verplichtingen die voor zorgaanbieders voortvloeien uit deze wet. In het voorstel wordt de positie van cliëntenraden versterkt. Zij krijgen meer bevoegdheden en de wijze van financiering wordt verbeterd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling om de wet in 2011 in werking te laten treden.